Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Zielone Tajskie Curry ( Thai Green Curry แกงเขียวหวาน )

Dziś podam przepis na autentyczne, zielone tajskie curry. Danie nie jest jakoś specjalnie pikantne jak na tajskie możliwości, jednak trzeba mieć na uwadze, że zielona pasta curry jest znacznie ostrzejsza od czerwonej, czy żółtej. W przepisie pojawiają się 2 ciekawe składniki – tajskie bakłażany: jabłkowy i groszkowy, których jeszcze nie używałem od początków tego bloga. Jak zwykle serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂 .

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1kg mięsa z ud kurczaka pokrojonego w grubą kostkę
  • 10 szt. tajskiego bakłażana jabłkowego
  • garść kulek tajskiego bakłażana groszkowego
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 świeże tajskie papryczki chili
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 limonki
  • garść świeżych liści kaffiru
  • pęczek tajskiej kolendry
  • 4 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka startego cukru palmowego
  • 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Bakłażany groszkowe obieramy z szypułek.
  2. Bakłażany jabłkowe obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki.
  3. Cebulę kroimy w pióra.
  4. Zieloną pastę podsmażamy w suchym woku aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
  5. Dodajemy mleko kokosowe.
  6. Całość gotujemy na wolnym ogniu tak długa aż tłuszcz zacznie się oddzielać od mleka.
  7. Dodajemy mięso z udek i garść listków kaffiru.
  8. Całość gotujemy na średnim ogniu aż mięso zmieni kolor.
  9.   Wlewamy bulion i sos rybny, następnie dodajemy cukier palmowy, sól i pieprz.
  10. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty.
  11. Dodajemy cebulę i bakłażany. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok.10 minut od czasu do czasu mieszając.
  12. Na koniec dodajemy garść listków bazylii tajskiej i sok z 2 limonek.
  13. Jeszcze 2 minuty na średnim ogniu i nasze curry jest gotowe.
  14. A tak się prezentuje 🙂 . Życzę smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.