Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Yakitori (szaszłyki z kurczaka po Japońsku)

Yakitori (jap. 焼き鳥) w dosłownym tłumaczeniu oznacza grillowanego kurczaka.  W Japonii danie to przygotowuje się w formie szaszłyków, na specjalnie  do tego celu przeznaczonych wąskich grillach, opalanych węglem drzewnym. Sekretem idealnego Yakitori jest sos, w którym marynowane jest mięso, będący mieszanką sosu sojowego, mirinu, sake i cukru. Danie to możemy spotkać w dwóch wersjach:

momo – szaszłyk składa się tylko z mięsa z ud kurczaka

negima – mięso z udek nabijane jest na przemian z negi (to rodzaj japońskiej zielonej cebulki, coś z                            pogranicza pora i dymki).

Koniec teorii, czas na praktykę 🙂

Rozpalamy grilla…

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg filetów z ud kurczaka
  • 12 średniej wielkości pieczarek
  • 10 zielonych papryczek Pardón
  • 5 w miarę cienkich, młodych porów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 12cm kawałek liści pora
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka cukru
  • patyczki do szaszłyków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę, sos sojowy, mirin i sake, na koniec wrzucamy czosnek, liście pora i dymkę.
  2. Zawartość garnka gotujemy pod przykryciem ok.5 min. Usuwamy dymkę, czosnek i pora.
  3. Patyczki do szaszłyków namaczamy ok.20 min. w wodzie. Dzięki temu zabiegowi nie będą się tak szybko przypalać.
  4. Pieczarki obieramy.
  5. Pora kroimy w 1.5 – 2cm kawałki.
  6. Z papryczek odcinamy ogonki.
  7. Mięso z udek kroimy w 2cm kostkę.
  8. Przygotowujemy szaszłyki w 2 wersjach: kurczak + por oraz pieczarki + papryczki + por.
  9.  Grillujemy szaszłyki od czasu do czasu smarując przygotowaną wcześniej marynatą.
  10. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *