
Yakitori (szaszłyki z kurczaka po Japońsku)
Yakitori (jap. 焼き鳥) w dosłownym tłumaczeniu oznacza grillowanego kurczaka. W Japonii danie to przygotowuje się w formie szaszłyków, na specjalnie do tego celu przeznaczonych wąskich grillach, opalanych węglem drzewnym. Sekretem idealnego Yakitori jest sos, w którym marynowane jest mięso, będący mieszanką sosu sojowego, mirinu, sake i cukru. Danie to możemy spotkać w dwóch wersjach:
• momo – szaszłyk składa się tylko z mięsa z ud kurczaka
• negima – mięso z udek nabijane jest na przemian z negi (to rodzaj japońskiej zielonej cebulki, coś z pogranicza pora i dymki).
Koniec teorii, czas na praktykę 🙂
Rozpalamy grilla…
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg filetów z ud kurczaka
- 12 średniej wielkości pieczarek
- 10 zielonych papryczek Pardón
- 5 w miarę cienkich, młodych porów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka
- 12cm kawałek liści pora
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka sake
- 1 łyżka cukru
- patyczki do szaszłyków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę, sos sojowy, mirin i sake, na koniec wrzucamy czosnek, liście pora i dymkę.
- Zawartość garnka gotujemy pod przykryciem ok.5 min. Usuwamy dymkę, czosnek i pora.
- Patyczki do szaszłyków namaczamy ok.20 min. w wodzie. Dzięki temu zabiegowi nie będą się tak szybko przypalać.
- Pieczarki obieramy.
- Pora kroimy w 1.5 – 2cm kawałki.
- Z papryczek odcinamy ogonki.
- Mięso z udek kroimy w 2cm kostkę.
- Przygotowujemy szaszłyki w 2 wersjach: kurczak + por oraz pieczarki + papryczki + por.
- Grillujemy szaszłyki od czasu do czasu smarując przygotowaną wcześniej marynatą.
- Gotowe 🙂

