Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Wietnamska

Wietnamska kanapka Banh Mi Vol.1

Banh Mi to rodzaj wietnamskiego sandwicza naszpikowanego po brzegi pysznymi dodatkami. Z zewnątrz może przypominać znanego nam wszystkim hot-doga, ale zapewniam że nim nie jest. Podstawą dobrego banh mi jest bagietka. To spuścizna po Francuzach którą Wietnamczycy nieco udoskonalili dodając do ciasta mąki ryżowej (jakiś akcent azjatycki musi być 🙂 ). Dzięki temu bułka jest chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku przez  długi czas. Jest wiele wariacji banh mi i w  zależności od rodzaju wiodącego składnika różnie się je nazywa. I tak na przykład  mamy:

  • Banh Mi Chả Lụa  z wędliną wieprzową
  • Banh Mi Thịt Nướng z grillowaną wieprzowiną
  • Banh Mi Xíu Mạiw wieprzowymi klopsikami
  • Banh Mi Trưng Chien  ze smażonym jajkiem
  •  Banh Mi Chả Cá z grillowana rybą – tą właśnie wersję  dzisiaj zaserwujemy

Oczywiście wszystko w akompaniamencie zielonej cebulki, papryczki chili, chrupiącej świeżej kolendry, pikli z marchewki i rzodkwi daikon, majonezu, słodkiego sosu chili i sosu hoisin. Osobiście spotkałem się z takimi dodatkami jak serek topiony, pasta rybna czy pasztet 🙂 – tak pasztet!!! (to pewnie kolejny składnik odziedziczony po francuzach lubujących się w foie gras).

Tak naprawdę jedynym ograniczeniem w sporządzaniu banh mi jest nasza wyobraźnia, więc ładujcie swoje ulubione składniki do buły i zajadajcie się tą pyszną kanapką, która wierzcie mi na prawdę uzależnia !!!

W tytule tego wpisu znajdziecie dopisek Vol.1, a to dlatego że w niedalekiej przyszłości podzielę się z wami inną wersją tej magicznej kanapki. Ok, koniec gadania, do dzieła!!!

Porcja dla 4  osób .

SKŁADNIKI:

  • 4 dobrej jakości bagietki (rustykalne lub w stylu francuskim)
  • 300g polędwiczek z dorsza
  • 150g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
  • 50g marynowanej papryczki jalapeno
  • 1 mała czerwona celula
  • 1 mała rzodkiew daikon
  • 1 średnia marchew
  • 1 limonka
  • 1 świeży  ogórek
  • 3 cebulki dymki
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka tajskiej pasty chili o smaku grillowanej ryby (w zastępstwie możemy użyć tajskiej pasty prik pao)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sos sriracha
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 cm drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego
  • 2 łyżki wody
  • pęczek świeżej kolendry

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Przygotowujemy marynatę do ryby. Do miseczki wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy 1 łyżkę rybnej pasty chili, łyżkę sosu rybnego, łyżkę jasnego sosu sojowego i 1/3 łyżeczki cukru.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  3. W większej misce umieszczamy filety z dorsza, dodajemy przygotowana marynatę i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.
  4. Przygotowujemy sos do polania. Do miseczki wlewamy 1 łyżkę sosu hoisin, 2 łyżki jasnego sosu sojowego i sok z połówki limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
  5. Ogórka kroimy w cienkie słupki, czerwoną cebulkę w cienkie pióra a dymkę wzdłuż na pół.
  6. Rzodkiew daikon i marchew kroimy w “zapałkę”.
  7. Przygotowujemy pikle. Marchew i daikon wrzucamy do miski, zasypujemy 1 łyżeczką soli i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. aż warzywa puszą sok i staną się wiotkie.
  8. Sok spod warzyw odlewamy, następnie płuczemy je pod bieżącą wodą i dokładnie odsączamy.
  9. Do warzyw wlewamy 2 łyżki octu, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  10. Przygotowujemy pastę tuńczykową. Do miski wrzucamy tuńczyka, 3 łyżki majonezu, pół łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, łyżkę sosu rybnego i sok z połówki limonki. Całość blendujemy na gładką pastę.
  11. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, polędwiczki z dorsza obsmażamy z 2 stron na złoto. Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy.
  12. Bagietki przekrawamy na pół. Jedną połówkę dokładnie smarujemy majonezem, drugą przygotowaną wcześniej pastą tuńczykową.
  13. Układamy fileciki rybne, pokrojone warzywa i pikle. Polewamy sosami według uznania.
  14. Gotowe. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *