Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Tteokguk 떡국 (Koreańska zupa noworoczna)

Dziś wyjątkowy dzień, więc i danie będzie wyjątkowe 🙂 . Ugotujemy sobie Tteokguk, koreańską zupkę noworoczną. W Korei, podobnie jak w Chinach obchodzi się uroczystość Nowego Roku Księżycowego tzw. Seollal. Koreańczycy na tę okazję przyrządzają  właśnie Tteokguk. Głównym składnikiem owej zupki są płaskie ciasteczka ryżowe, które według wierzeń symbolizują monety i mają przynieść pomyślność finansową. Te z kolei wykrawa się z długich, cylindrycznych wałeczków z ciasta ryżowego Garae-tteok(가래떡) symbolizujących długowieczność (podobnie jak chiński makaron długowieczności). Nie bez znaczenia jest również kolorystyka dodatków, jakie lądują w miseczce takiej zupy, wszystko opiera się bowiem na koncepcji Obangsaek (5 kolorów). Teoria pięciu elementów/pięciu żywiołów/pięciu przemian została stworzona w Chinach w 221 r. p. n. e. podczas panowania dynastii Yin i Zhou. Te pięć elementów to: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. I tak mamy kolor biały (ciastka ryżowe, białko jajka), czerń (nori), zieleń (zielona cebulka), czerwień (chili) i żółć (żółtko jajka). A więc jak widać nic nie jest dziełem przypadku 😉 . Koniec teorii, bierzemy się za gary…

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg wołowiny (ja użyłem karkówki wołowej)
  • 0.5 kg płaskich ciasteczek ryżowych salduk
  • 2 świeże jajka
  • pęczek zielonej cebulki
  • 1 arkusz glonów kombu
  • 1 arkusz nori
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 0.5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • wiórki chili
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 2 l wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Białko i żółtko rozmącamy w osobnych miseczkach.
  2. Jajka ścinamy na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni, nie dopuszczając do przyrumienienia.
  3. Rolujemy i kroimy na cienkie paseczki.
  4. Arkusz nori podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron. Następnie kruszymy, używając np. woreczka foliowego.
  5. Zieloną cebulkę drobno siekamy.
  6. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki.
  7. Wołowinę obgotowujemy we wrzątku ok. 2 minut. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  8. Do garnka wrzucamy mięsko, dymkę, czosnek i kombu.
  9. Całość zalewamy 2 litrami wody.
  10. Gotujemy pod przykryciem 30 minut.
  11. Po 10 minutach gotowania wyjmujemy z garnka glony kombu. Po 30 minutach czosnek i dymkę.
  12. Do zupy wrzucamy ciasteczka ryżowe.
  13. Całość gotujemy jeszcze 10 minut.
  14.  Zupę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym.
  15. Jeszcze 5 minut na ogniu i gotowe.
  16. Szczęśliwego nowego roku 2022 !!!  🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.