
Tteokguk 떡국 (Koreańska zupa noworoczna)
Dziś wyjątkowy dzień, więc i danie będzie wyjątkowe 🙂 . Ugotujemy sobie Tteokguk, koreańską zupkę noworoczną. W Korei, podobnie jak w Chinach obchodzi się uroczystość Nowego Roku Księżycowego tzw. Seollal. Koreańczycy na tę okazję przyrządzają właśnie Tteokguk. Głównym składnikiem owej zupki są płaskie ciasteczka ryżowe, które według wierzeń symbolizują monety i mają przynieść pomyślność finansową. Te z kolei wykrawa się z długich, cylindrycznych wałeczków z ciasta ryżowego Garae-tteok(가래떡) symbolizujących długowieczność (podobnie jak chiński makaron długowieczności). Nie bez znaczenia jest również kolorystyka dodatków, jakie lądują w miseczce takiej zupy, wszystko opiera się bowiem na koncepcji Obangsaek (5 kolorów). Teoria pięciu elementów/pięciu żywiołów/pięciu przemian została stworzona w Chinach w 221 r. p. n. e. podczas panowania dynastii Yin i Zhou. Te pięć elementów to: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. I tak mamy kolor biały (ciastka ryżowe, białko jajka), czerń (nori), zieleń (zielona cebulka), czerwień (chili) i żółć (żółtko jajka). A więc jak widać nic nie jest dziełem przypadku 😉 . Koniec teorii, bierzemy się za gary…
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg wołowiny (ja użyłem karkówki wołowej)
- 0.5 kg płaskich ciasteczek ryżowych salduk
- 2 świeże jajka
- pęczek zielonej cebulki
- 1 arkusz glonów kombu
- 1 arkusz nori
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 0.5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- wiórki chili
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 2 l wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Białko i żółtko rozmącamy w osobnych miseczkach.
- Jajka ścinamy na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni, nie dopuszczając do przyrumienienia.
- Rolujemy i kroimy na cienkie paseczki.
- Arkusz nori podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron. Następnie kruszymy, używając np. woreczka foliowego.
- Zieloną cebulkę drobno siekamy.
- Wołowinę kroimy w cienkie plasterki.
- Wołowinę obgotowujemy we wrzątku ok. 2 minut. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Do garnka wrzucamy mięsko, dymkę, czosnek i kombu.
- Całość zalewamy 2 litrami wody.
- Gotujemy pod przykryciem 30 minut.
- Po 10 minutach gotowania wyjmujemy z garnka glony kombu. Po 30 minutach czosnek i dymkę.
- Do zupy wrzucamy ciasteczka ryżowe.
- Całość gotujemy jeszcze 10 minut.
- Zupę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym.
- Jeszcze 5 minut na ogniu i gotowe.
- Szczęśliwego nowego roku 2022 !!! 🙂 .

