Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Tteokbokki

Dziś prawdziwy klasyk kuchni koreańskiej – Tteokbokki  떡볶이. Powiem tak – być w Korei Południowej i nie zjeść tych klusek, to tak jakby lecieć do Paryża i nie zobaczyć wieży Eiffla. Sprężyste ciasteczka ryżowe, okraszone lekko pikantnym sosem paprykowym z warzywkami i ciasteczkami rybnymi odeng…czy można chcieć czegoś więcej ???

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg koreańskich klusek ryżowych tteok
  • 2 płaty koreańskich ciastek rybnych odeng
  • 1 marchew
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 dymki
  • 4 liścia młodej białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone grzyby shitake
  • 8 suszonych sardeli
  • 1 płat kombu
  • 3 łyżki pasty gochujang
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka papryki gochugaru
  • 1 łyżka bulionu rybnego dashi w proszku
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1  łyżka sosu rybnego
  • 0.5 litra wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kluski ryżowe moczymy ok.10 minut w zimnej wodzie.
  2. Liścia kapusty kroimy w kawałki ok. 2×2 cm, marchew w półtalarki, cebulę w grube pióra, dymkę w 2cm. kawałki, ciasteczka rybne w kostkę ok. 2×3 cm.
  3. W miseczce łączymy ze sobą pastę gochujang, cukier, gochugaru i sos rybny.
  4. Do woka wrzucamy kombu, sardele, czosnek, shitake i 1 dymkę. Wszystko zalewamy 0.5 litra wody i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  5. Wszystkie składniki stałe odrzucamy, w woku zostaje tylko wywar.
  6. Dodajemy 1 łyżkę bulionu dashi i przygotowaną wcześniej pastę paprykową. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając aż pasta się rozpuści.
  7. Wrzucamy kluski ryżowe i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż płyn zacznie delikatnie gęstnieć.
  8. Do woka wrzucamy cebulę, marchew, kapustę i ciasteczka rybne. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok.10 minut od czasu do czasu mieszając.
  9. Na koniec dodajemy dymkę, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez 1 minutę.
  10. Voilà, nasze kluchy ryżowe są gotowe do konsumpcji 🙂 .
  11. A tak prezentują się na talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.