
Tteokbokki
Dziś prawdziwy klasyk kuchni koreańskiej – Tteokbokki 떡볶이. Powiem tak – być w Korei Południowej i nie zjeść tych klusek, to tak jakby lecieć do Paryża i nie zobaczyć wieży Eiffla. Sprężyste ciasteczka ryżowe, okraszone lekko pikantnym sosem paprykowym z warzywkami i ciasteczkami rybnymi odeng…czy można chcieć czegoś więcej ???
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg koreańskich klusek ryżowych tteok
- 2 płaty koreańskich ciastek rybnych odeng
- 1 marchew
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 dymki
- 4 liścia młodej białej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone grzyby shitake
- 8 suszonych sardeli
- 1 płat kombu
- 3 łyżki pasty gochujang
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka papryki gochugaru
- 1 łyżka bulionu rybnego dashi w proszku
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 0.5 litra wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kluski ryżowe moczymy ok.10 minut w zimnej wodzie.
- Liścia kapusty kroimy w kawałki ok. 2×2 cm, marchew w półtalarki, cebulę w grube pióra, dymkę w 2cm. kawałki, ciasteczka rybne w kostkę ok. 2×3 cm.
- W miseczce łączymy ze sobą pastę gochujang, cukier, gochugaru i sos rybny.
- Do woka wrzucamy kombu, sardele, czosnek, shitake i 1 dymkę. Wszystko zalewamy 0.5 litra wody i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
- Wszystkie składniki stałe odrzucamy, w woku zostaje tylko wywar.
- Dodajemy 1 łyżkę bulionu dashi i przygotowaną wcześniej pastę paprykową. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając aż pasta się rozpuści.
- Wrzucamy kluski ryżowe i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż płyn zacznie delikatnie gęstnieć.
- Do woka wrzucamy cebulę, marchew, kapustę i ciasteczka rybne. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok.10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec dodajemy dymkę, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez 1 minutę.
- Voilà, nasze kluchy ryżowe są gotowe do konsumpcji 🙂 .
- A tak prezentują się na talerzu.

