Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Tteok-kkochi

Co powiecie na kluskę z patyka??? Dziś kolejna wariacja z wykorzystaniem koreańskich ciasteczek ryżowych tteok, rodem z koreańskiego streetfoodu.
Z zewnątrz chrupiące, w środku sprężyste koreańskie kluchy w lekko pikantnej glazurze…piszecie się???

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg koreańskich ciastek ryżowych tteok
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mirinu
  • 1 łyżka oleju
  • patyczki do szaszłyków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce łączymy ze sobą ketchup, pastę gochujang, sos sojowy, mirin, cukier i czosnek.
  2. Kluski tteok obgotowujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
  3. Studzimy w lodowatej wodzie.
  4. Osuszamy na ręczniku papierowym.
  5. I nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
  6. W dużej patelni rozprowadzamy łyżkę oleju.
  7. Podpiekamy nasze szaszłyki  z każdej strony do momentu, aż lekko się przyrumienią.
  8. Każdy szaszłyk dokładnie smarujemy wcześniej przygotowaną pastą. Podpiekamy, uważając przy tym, aby glazura się nie przypaliła.
  9. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.