
Tteok-kkochi
Co powiecie na kluskę z patyka??? Dziś kolejna wariacja z wykorzystaniem koreańskich ciasteczek ryżowych tteok, rodem z koreańskiego streetfoodu.
Z zewnątrz chrupiące, w środku sprężyste koreańskie kluchy w lekko pikantnej glazurze…piszecie się???
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg koreańskich ciastek ryżowych tteok
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mirinu
- 1 łyżka oleju
- patyczki do szaszłyków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W miseczce łączymy ze sobą ketchup, pastę gochujang, sos sojowy, mirin, cukier i czosnek.
- Kluski tteok obgotowujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
- Studzimy w lodowatej wodzie.
- Osuszamy na ręczniku papierowym.
- I nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
- W dużej patelni rozprowadzamy łyżkę oleju.
- Podpiekamy nasze szaszłyki z każdej strony do momentu, aż lekko się przyrumienią.
- Każdy szaszłyk dokładnie smarujemy wcześniej przygotowaną pastą. Podpiekamy, uważając przy tym, aby glazura się nie przypaliła.
- Gotowe 🙂

