Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Tonkatsu (kotlet schabowy po japońsku)

Jak myślicie, czy w Japonii jada się schabowego??? Oczywiście że się jada!!!. Nazywa się Tonkatsu, a Japończycy szamają go na potęgę 🙂 . Sam sposób przygotowania mięska zbliżony jest do naszego, różnica polega w sposobie podania. Poniżej przepis, jak zawsze gorąco zachęcam do wypróbowania.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 4 rozbite kotlety wieprzowe
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki panierki panko
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 świeże jaja
  • 1 zielony ogórek
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • pół główki młodej, białej kapusty
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanych glonów aonori
  • japoński sos do Tonkatsu
  • musztarda japońska lub angielska
  • olej do głębokiego smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kapustę drobno szatkujemy, zanurzamy na 5 minut w lodowatej wodzie, odsączamy.
  2. Z 1,5 szklanki wody, mąki, jajek, soli i pieprzu przygotowujemy rzadkie ciasto.
  3. Każdy kotlet zanurzamy w cieście, a następnie dokładnie obtaczamy w panko.
  4. Kotlety smażymy na złoto z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
  5. Mięsko odsączamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy na 1,5cm paski.
  6. A oto mój sposób podania 🙂 . Życzę smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.