Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczaka na mleku kokosowym)

Tom Kha Gai to druga, zaraz po Tom Yum Goong tajska zupa, którą mógłbym jeść codziennie. Jak na możliwości kuchni tajskiej zupka jest bardzo łagodna, kokosowa, lekko kwaśna (fani ognia mogą ją na finiszu dopalić porcyjką chili 🙂 ). Dzięki dodatkowi sporej ilości galangalu, trawy cytrynowej i kaffiru, nawet z zamkniętymi oczami nie będziemy mieć wątpliwości, że to kulinarna wyprawa do Tajlandii. Gwarantuję, że kto raz spróbuje, będzie do niej wracał już zawsze…

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 600g mięsa z udek kurczaka (bez kości)
  • 250g grzybków słomianych z puszki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 limonki
  • 8 pałek świeżej trawy cytrynowej
  • 3 świeże, tajskie czerwone papryczki chili
  • 120g świeżego korzenia galangalu
  • garść świeżych listków limonki kaffir
  • 3 świeże korzonki kolendry
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1,5 łyżki pokruszonego cukru palmowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 400ml mleczka kokosowego typu light (5-7% tłuszczu)
  • 3 łyżki sosu rybnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Galangal kroimy w plasterki, trawę cytrynową w 2-3cm kawałki.
  2. Cebulę kroimy w grube pióra.
  3. Papryczki chili kroimy w cienkie plasterki. Z 2 listków kaffiru wycinamy twardy rdzeń i siekamy je na bardzo cienkie paseczki.
  4. Mięso kroimy na kawałki wielkości kęsa.
  5. Kurczaka wrzucamy do garnka, dodajemy trawę cytrynową, galangal, listki kaffiru i korzeń kolendry. Całość zalewamy bulionem.
  6. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut.
  7. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy grzybki słomiane, cebulę, cukier, sól, sos rybny i sok z 1 limonki.
  8. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i wszystko gotujemy jeszcze 10 minut.
  9. Zupkę serwujemy posypaną świeżą kolendrą, posiekaną papryczką chili i listkami kaffiru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.