Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Teriyaki udon

Danie zainspirowane kuchnią japońską oraz tym co akurat było w lodówce 😛 . Mega łatwa, szybka, smaczna i fajnie prezentująca się potrawa. Zachęcam do wypróbowania.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania makaronu udon
  • 300g polędwiczek z kurczaka
  • 150g różyczek brokuła
  • pół średniej wielkości marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 2 dymki pokrojone na 3cm kawałki
  • pół cebuli pokrojonej w pióra
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki japońskiego sosu teriyaki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 0.5 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 0.5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 0.5 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W małej miseczce mieszamy cukier, sos teriyaki oraz sosy sojowe.
  2. Udon gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj 3 min. od zagotowania wody).
  3. Różyczki brokuła obgotowujemy ok. 2 minut.
  4. Polędwiczki kroimy na kawałki wielkości kęsa.
  5. Do miski wrzucamy kurczaka, dodajemy pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Do kurczaka dodajemy  2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Kurczaka smażymy porcjami na głębokim oleju na złoty kolor.
  8. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy imbir i czosnek. Podsmażamy ok. 1 minuty.
  9. Dodajemy marchew i cebulę. Smażymy ok. 3 min. ciągle mieszając.
  10. Dodajemy kurczaka, makaron, brokuła, dymkę i sos. Całość smażymy ok. 2 min. cały czas mieszając.
  11. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *