Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Takoyaki (smażone kulki z ośmiornicą)

Takoyaki pochodzą z Osaki (nawet się zrymowało 🙂 ), mają postać upieczonych na złoto kulek o średnicy 3-5 cm , w środku  nadzianych ośmiornicą oraz innymi dodatkami jak czerwony imbir, zielona cebulka, tenkasu. Nazwa Takoyaki pochodzi od dwóch słów: tako – co po japońsku oznacza ośmiornicę i yaki – czyli piec, grillować, smażyć. Mam dla was dobrą i złą wiadomość. Dobra to taka, że jak raz spróbujecie takoyak-ów, nie będziecie chcieli jeść już nic innego 🙂 . Ta zła – do przygotowania tej potrawy niezbędna jest specjalna patelnia  o nazwie takoyaki pan. Robiłem rozeznanie na polskim rynku i przyznam się, że nie znalazłem nic, czym można by było zastąpić to ustrojstwo 🙂 . Ale nie jest tak źle, z pomocą przychodzi nam  Ali express – tam znajdziemy różne wariacje tego urządzenia, od wersji przypominającej patelnię z rączką, przystosowaną do kuchenek gazowych i elektrycznych po mobilny “opiekacz” który wystarczy podłączyć do prądu. Ja powiedziałem kiedyś przy żonie, że chciałbym mieć takie cacko i dostałem na urodziny (fakt, że pół roku po terminie, ale za to obwiniam już ChRL ). Także jak widzicie, życzenia się spełniają 🙂 .

Porcja dla 3 osób.

SKŁADNIKI:

  • 200g ugotowanych macek ośmiornicy
  • 2 świeże jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki drobno posiekanej, zielonej cebulki
  • 4 łyżki posiekanego, różowego imbiru beni shoga
  • 4 łyżki chrupek tenkasu (upieczone na głębokim oleju kuleczki z ciasta do tempury), opcjonalnie możemy użyć pokruszonych chipsów ziemniaczanych
  • garść suszonych płatków tuńczyka bonito
  • 1 łyżka startych na proszek płatków tuńczyka bonito
  • 1 łyżka bulionu rybnego dashi w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanych glonów aonori
  • 1 łyżka japońskiego, jasnego sosu sojowego
  • majonez japoński
  • sos do okonomiyaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do dużej miski wlewamy 1  1/2 szklanki wody, 1 łyżkę sosu sojowego, dodajemy 1 łyżkę bulionu dashi w proszku. Mieszamy aż bulion się rozpuści.
  2. Do bulionu wsypujemy 3/4 szklanki mąki pszennej. Całość miksujemy do momentu uzyskania lejącego ciasta, pozbawionego grudek.
  3. Do ciasta wbijamy 2 jaja i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy.
  4. Macki ośmiornicy kroimy na 1cm kawałki.
  5. Patelnię do takoyaki smarujemy olejem i rozgrzewamy.
  6. Wszystkie zagłębienia patelni napełniamy delikatnie rzadkim ciastem.
  7. Na środku każdej półkuli układamy po kawałku ośmiornicy.
  8. Następnie posypujemy posiekanym imbirem beni shoga, sproszkowanym tuńczykiem bonito i zieloną cebulką.
  9. Kiedy zauważymy że nasze pół-takoyaki, zaczynają się ścinać i odchodzić od patelni, możemy przystąpić to delikatnego obrócenia każdej sztuki o 45 stopni. Do tego celu posłuży nam dołączony w zestawie do patelni szpikulec lub drewniany patyczek do szaszłyków.
  10. Każde z wytłoczeń uzupełniamy delikatnie ciastem.
  11. Kroki 9-10 powtarzamy aż do uzyskania poniższego efektu 🙂
  12. Porcję kulek przekładamy na talerz. Każdą sztukę smarujemy sosem do okonomiyaki, polewamy japońskim majonezem, posypujemy płatkami bonito i glonami aonori.
  13.  Gotowe!!! Życzę smacznego 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *