Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Malezyjska

Szaszłyki z kurczaka i okry

Jakiś czas temu przymierzając się do hinduskiego curry, zamówiłem okrę w jednym z moich ulubionych sklepów internetowych, a że była w dobrej cenie, wziąłem 2 kg. Umknęło mi tylko, że okra jest lekka. Po otwarciu paczki okazało się, że mam potężny wór tego warzywka. Nie lubię jak coś się marnuje, zrobiwszy szybkie review w mojej głowie, przypomniałem sobie, że będąc w Malezji widziałem na miejscowym targowisku smakowicie wyglądające szaszłyki z kurczaka i okry … i tak zrodził się pomysł na to, co  dzisiaj sobie przygotujemy 😛 .

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa z ud kurczaka pokrojonego w grubą kostkę
  • 300 gram świeżej okry
  • 1 łyżka pasty czosnkowej
  • 1 łyżka pasty imbirowej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu kecap manis
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu w proszku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski wrzucamy mięso z udek, dodajemy bulion w proszku, cukier, pastę imbirową i czosnkową, sos ostrygowy, sos sojowy i kecep manis. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Zamarynowane mięsko i okrę nabijamy na patyczki do szaszłyków.
  3. Mięsko grillujemy ok. 10 minut pamiętając o częstym przewracaniu (marynata zawierała cukier więc chwila nieuwagi i wszystko nam się zjara 🙂 ).
  4. Serwujemy z ryżem lub solo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.