
Smoked Bebek (wędzona kaczka po Balijsku)
Będąc na Bali, miałem okazję kilkukrotnie stołować się w owianej sławą restauracji Bebek Bengil Warung, znanej z najwymyślniejszych dań przyrządzanych z kaczki. Wizyta tam była jak podróż do kulinarnego raju. Zasmakowałem większości sztandarowych dań, jednak moje serce skradła chrupiąca, wędzona kaczka przyrządzania w tradycyjnym balijskim stylu. Kilka miesięcy po powrocie do domu wspomnienia i smaki wróciły, postanowiłem więc odtworzyć najsmaczniejszą kaczkę, jaką przyszło mi jeść. Poniżej przepis 🙂 .
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 2 udka z kaczki
- 6 pomidorków koktailowych
- 12 tajskich czerwonych papryczek chili
- 2 zielone tajskie papryczki chili
- 1 czerwone peperoni
- 1 limonka
- 2 łyżki grubo posiekanej szalotki
- 2 łyżki grubo pokrojonej trawy cytrynowej
- 8 ząbków czosnku
- 6 suszony listków limonki kaffir
- 3 listki laurowe
- 3 cm grubo pokrojonego świeżego korzenia imbiru
- 3 cm grubo pokrojonego świeżego korzenia galangalu
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1.5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0.5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej belacan
- 1 szklanka oleju
- garść łupin z kokosa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do głębokiego naczynia wrzucamy połowę szalotek, połowę czosnku, imbir i galangal. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, pieprz, kolendrę, kurkumę i 2 łyżki wody. Wszystko blendujemy na gładką pastę.
- W garnku umieszczamy udka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy trawę cytrynową, liście laurowe, liście kaffiru oraz pastę przyprawową. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
- Udka wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok.
- Papryczki pozbawiamy szypułek i gniazd nasiennych.
- W woku rozgrzewamy 1 szklankę oleju. Wrzucamy pomidorki koktailowe, papryczki, resztę szalotek i czosnku. Całość smażymy ok. 3 minut energicznie mieszając. Odsączamy z oleju i odstawiamy na bok do wystudzenia.
- Do głębokiego naczynia wrzucamy podsmażone warzywa, dodajemy pół łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru kokosowego, 1 łyżeczkę pasty krewetkowej i sok z połówki limonki. Wszystko blendujemy.
- Do zblendowanej masy wrzucamy pół limonki pokrojonej na 1cm kawałki. Wrzystko dokładnie mieszamy. Odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
- Udka podsmażamyu na złoty kolor na pozostałym po smażeniu warzyw oleju.
- Rozpalamy grilla. Na rozżarzony węgiel rzewny wrzucamy garść łupin z kokosa.
- Udka wędzimy ok. 10 minut.
- Kaczkę serwujemy w balijskim stylu: z ryżem, smażonym tempeh, prażynkami krewetkowymi krupuk, plasterkami pomarańczy, arbuzem i schłodzonym sosem sambal. Przyznajcie że wygląda smakowicie 😛 .

