Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indonezyjska

Smoked Bebek (wędzona kaczka po Balijsku)

Będąc na Bali, miałem okazję kilkukrotnie stołować się w owianej sławą restauracji Bebek Bengil Warung, znanej z najwymyślniejszych dań przyrządzanych z kaczki. Wizyta tam była jak podróż do kulinarnego raju. Zasmakowałem większości sztandarowych dań, jednak moje serce skradła chrupiąca, wędzona kaczka przyrządzania w tradycyjnym balijskim stylu. Kilka miesięcy po powrocie do domu wspomnienia i smaki wróciły, postanowiłem więc odtworzyć najsmaczniejszą kaczkę, jaką przyszło mi jeść. Poniżej przepis 🙂 .

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 udka z kaczki
  • 6 pomidorków koktailowych
  • 12 tajskich czerwonych papryczek chili
  • 2 zielone tajskie papryczki chili
  • 1 czerwone peperoni
  • 1 limonka
  • 2 łyżki grubo posiekanej szalotki
  • 2 łyżki grubo pokrojonej trawy cytrynowej
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 suszony listków limonki kaffir
  • 3 listki laurowe
  • 3 cm grubo pokrojonego świeżego korzenia imbiru
  • 3 cm grubo pokrojonego świeżego korzenia galangalu
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1.5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0.5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej belacan
  • 1 szklanka oleju
  • garść łupin z kokosa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do głębokiego naczynia wrzucamy połowę szalotek, połowę czosnku, imbir i galangal. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, pieprz, kolendrę, kurkumę i 2 łyżki wody. Wszystko blendujemy na gładką pastę.
  2. W garnku umieszczamy udka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy trawę cytrynową, liście laurowe, liście kaffiru oraz pastę przyprawową. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
  3. Udka wyjmujemy z wody,  osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok.
  4. Papryczki pozbawiamy szypułek i gniazd nasiennych.
  5. W woku rozgrzewamy 1 szklankę oleju. Wrzucamy pomidorki koktailowe, papryczki, resztę szalotek i czosnku. Całość smażymy ok. 3 minut energicznie mieszając. Odsączamy z oleju i odstawiamy na bok do wystudzenia.
  6. Do głębokiego naczynia wrzucamy podsmażone warzywa, dodajemy pół łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru kokosowego, 1 łyżeczkę pasty krewetkowej i sok z połówki limonki. Wszystko blendujemy.
  7. Do zblendowanej masy wrzucamy pół limonki pokrojonej na 1cm kawałki. Wrzystko dokładnie mieszamy. Odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
  8. Udka podsmażamyu na złoty kolor na pozostałym po smażeniu warzyw oleju. 
  9. Rozpalamy grilla. Na rozżarzony węgiel rzewny wrzucamy garść łupin z kokosa.
  10. Udka wędzimy ok. 10 minut.
  11. Kaczkę serwujemy w balijskim stylu: z ryżem, smażonym tempeh, prażynkami krewetkowymi krupuk, plasterkami pomarańczy, arbuzem i schłodzonym sosem sambal. Przyznajcie że wygląda smakowicie 😛 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *