Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Smażony makaron Yakisoba

Na moim blogu pojawiło się już kilka przepisów na smażone azjatyckie makarony, dziś pora na Japonię i popularny makaron Yaki Soba. Nazwa może być trochę myląca, ponieważ słowo soba znaczy po japońsku dosłownie makaron i nie odnosi się do znanego wszystkim makaronu gryczanego o tej samej nazwie. Danie jest naprawdę smaczne, inne niż znane Wam do tej pory smażone noodle, zdecydowanie czuć tutaj japoński akcent. Nie ma się co rozpisywać, trzeba spróbować 😛 .

Porcja dla 3 osób.

SKŁADNIKI:

  • 3 x 200g opakowania świeżego pszennego makaronu (makaron do yaki sob-y, ramen, domowy makaron jajeczny)
  • 200g młodej białej kapusty
  • 150g surowego boczku pokrojonego w cienkie plastry (nie wędzony)
  • 1 średniej wielkości marchew
  • połówka małej cebuli
  • 5 dymek
  • 1 czubata łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki czerwonego imbiru beni shoga
  • 0.5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki katsuobushi (płatki tuńczyka bonito)
  • 1 łyżka sproszkowanych glonów aonori
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego lub z agawy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka oleju jadalnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Przelewamy pod zimną, bieżącą wodą, odcedzamy. Odcedzony, lekko osuszony makaron dokładnie mieszamy z połową łyżki oleju.
  3. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą sos Worcestershire, sos ostrygowy, ketchup, syrop kukurydziany i pieprz.
  4. Kapustę kroimy w paski 1.5 – 2 cm.
  5. Paski boczku kroimy na kawałki 1.5-2 cm.
  6. Marchew kroimy w cienką zapałkę.
  7. Cebulę kroimy w cienkie pióra a dymkę w 3 cm kawałki.
  8. Płatki tuńczyka ścieramy na drobny proszek.
  9. W woku rozgrzewamy pół łyżki oleju, wrzucamy boczek i smażymy ok. 3 minut cały czas mieszając.
  10. Dodajemy czosnek i wszystko smażymy ok.10 sekund cały czas mieszając.
  11. Wrzucamy kapustę, marchew i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 4 minut.
  12. Dodajemy dymkę i całość podsmażamy około minuty.
  13. Dodajemy makaron, przygotowany wcześniej sos i olej sezamowy. Wszystko smażymy ok. 4 minut cały czas mieszając.
  14. Rozkładamy na talerze, posypujemy sproszkowanymi płatkami tuńczyka, glonami aonori, jeszcze mała kopka beni shoga na środek i gotowe 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.