
Smażony makaron Yakisoba
Na moim blogu pojawiło się już kilka przepisów na smażone azjatyckie makarony, dziś pora na Japonię i popularny makaron Yaki Soba. Nazwa może być trochę myląca, ponieważ słowo soba znaczy po japońsku dosłownie makaron i nie odnosi się do znanego wszystkim makaronu gryczanego o tej samej nazwie. Danie jest naprawdę smaczne, inne niż znane Wam do tej pory smażone noodle, zdecydowanie czuć tutaj japoński akcent. Nie ma się co rozpisywać, trzeba spróbować 😛 .
Porcja dla 3 osób.
SKŁADNIKI:
- 3 x 200g opakowania świeżego pszennego makaronu (makaron do yaki sob-y, ramen, domowy makaron jajeczny)
- 200g młodej białej kapusty
- 150g surowego boczku pokrojonego w cienkie plastry (nie wędzony)
- 1 średniej wielkości marchew
- połówka małej cebuli
- 5 dymek
- 1 czubata łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki czerwonego imbiru beni shoga
- 0.5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 2 łyżki katsuobushi (płatki tuńczyka bonito)
- 1 łyżka sproszkowanych glonów aonori
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka syropu kukurydzianego lub z agawy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka oleju jadalnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Przelewamy pod zimną, bieżącą wodą, odcedzamy. Odcedzony, lekko osuszony makaron dokładnie mieszamy z połową łyżki oleju.
- W miseczce dokładnie łączymy ze sobą sos Worcestershire, sos ostrygowy, ketchup, syrop kukurydziany i pieprz.
- Kapustę kroimy w paski 1.5 – 2 cm.
- Paski boczku kroimy na kawałki 1.5-2 cm.
- Marchew kroimy w cienką zapałkę.
- Cebulę kroimy w cienkie pióra a dymkę w 3 cm kawałki.
- Płatki tuńczyka ścieramy na drobny proszek.
- W woku rozgrzewamy pół łyżki oleju, wrzucamy boczek i smażymy ok. 3 minut cały czas mieszając.
- Dodajemy czosnek i wszystko smażymy ok.10 sekund cały czas mieszając.
- Wrzucamy kapustę, marchew i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 4 minut.
- Dodajemy dymkę i całość podsmażamy około minuty.
- Dodajemy makaron, przygotowany wcześniej sos i olej sezamowy. Wszystko smażymy ok. 4 minut cały czas mieszając.
- Rozkładamy na talerze, posypujemy sproszkowanymi płatkami tuńczyka, glonami aonori, jeszcze mała kopka beni shoga na środek i gotowe 🙂 .

