Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Smażone ciasteczka rybne Odeng z warzywami

Jeśli macie zapas koreańskich ciasteczek rybnych Odeng (bo akurat kupiliście ich za dużo robiąc  Tteokbokki  😉 ) i nie wiecie za bardzo co z nimi zrobić, to mam dzisiaj dla Was  fajny przepis, w którym sprawdzą się idealnie – pikantny, smażony odeng z warzywami.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 6 arkuszy koreańskich ciastek rybnych odeng
  • 100g świeżego groszku cukrowego
  • 2 dymki pokrojone na 2cm kawałki
  • 1 małą czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 mała marchew pokrojona w pół-talarki
  • 2 liście kapusty pekińskiej pokrojone w kostkę (tylko biała część z „rdzenia”, resztę odrzucamy)
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.5 łyżeczki papryki gochugaru
  • 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ciasteczka odeng kroimy w kostkę o wymiarach ok. 3x3cm.
  2. W miseczce łączymy ze sobą cukier, sos sojowy i sos ostrygowy.
  3. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek, imbir i gochugaru. Wszystko smażymy ok. 30 sekund ciągle mieszając.
  4. Dodajemy odeng i całość smażymy ok. 2 minut ciągle mieszając.
  5. Dodajemy marchew i paprykę. Wszystko smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
  6. Dodajemy kapustę i dymkę, smażymy kolejne 2 minutki.
  7. Dodajemy łyżkę pasty gochujang i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty.
  8. Dodajemy groszek cukrowy i doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  9. Na koniec wlewamy naszą mieszankę sosów i wszystko smażymy ok.3 minut cały czas mieszając.
  10. Gotowe 🙂 . Serwujemy z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.