
Smażone ciasteczka rybne Odeng z warzywami
Jeśli macie zapas koreańskich ciasteczek rybnych Odeng (bo akurat kupiliście ich za dużo robiąc Tteokbokki 😉 ) i nie wiecie za bardzo co z nimi zrobić, to mam dzisiaj dla Was fajny przepis, w którym sprawdzą się idealnie – pikantny, smażony odeng z warzywami.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 6 arkuszy koreańskich ciastek rybnych odeng
- 100g świeżego groszku cukrowego
- 2 dymki pokrojone na 2cm kawałki
- 1 małą czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 mała marchew pokrojona w pół-talarki
- 2 liście kapusty pekińskiej pokrojone w kostkę (tylko biała część z „rdzenia”, resztę odrzucamy)
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 0.5 łyżeczki papryki gochugaru
- 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ciasteczka odeng kroimy w kostkę o wymiarach ok. 3x3cm.
- W miseczce łączymy ze sobą cukier, sos sojowy i sos ostrygowy.
- W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek, imbir i gochugaru. Wszystko smażymy ok. 30 sekund ciągle mieszając.
- Dodajemy odeng i całość smażymy ok. 2 minut ciągle mieszając.
- Dodajemy marchew i paprykę. Wszystko smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
- Dodajemy kapustę i dymkę, smażymy kolejne 2 minutki.
- Dodajemy łyżkę pasty gochujang i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty.
- Dodajemy groszek cukrowy i doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na koniec wlewamy naszą mieszankę sosów i wszystko smażymy ok.3 minut cały czas mieszając.
- Gotowe 🙂 . Serwujemy z ryżem.

