Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indonezyjska

Sate Lilit & Sambal Matah

Sate Lilit to indonezyjska a dokładniej balijska wersja satajów (dla nie wtajemniczonych to taki rodzaj szaszłyka :-)). Jako dodatek do satajów zaserwujemy balijski sambal w wersji Matah (gdzie składniki takie jak chili, szalotka i czosnek będą pokrojone w kawałki a nie jak się to zazwyczaj praktykuje przy sporządzaniu sambalu – utarte czy zblendowane).

Porcja dla 2-3  osób .

SKŁADNIKI:

  • 250g surowych krewetek obranych z ogonków i pancerzy
  • 250g filetu z ryby o zwartym mięsie, pozbawionego ości
  • 300g filetu z piersi kurczaka
  • 12 pałek świeżej trawy cytrynowej
  • 3 strączki czerwonej papryki chili
  • 7 strączków zielonej papryczki chili
  • 3 szalotki cienko pokrojone
  • 6 ząbków czosnku grubo posiekanych
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru cienko pokrojonego
  • 3 cm świeżego korzenia galangalu cienko pokrojonego
  • 5 cm świeżego korzenia kurkumy cienko pokrojonego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki indonezyjskiej pasty krewetkowej w kostce
  • 2 łyżeczki przecieru z tamaryndowca
  • 5 świeżych lub suszonych listków limonki kaffir
  • 3 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Z trawy cytrynowej wycinamy zdrewniałe i suche końcówki. Ostrzem noża robimy kilkanaście nakłuć w białej części pałki – ułatwi to przenikanie aromatu do mięska podczas grillowania.
  2. Przygotowujemy Sambal Matah. Połowę porcji szalotek i czosnku, 6 zielonych i 2 czerwone chili drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
  4. Wsypujemy szalotkę i podsmażamy 0k. 1 minuty.
  5. Dodajemy czosnek i pastę krewetkową, wszystko smażymy ok. 1 minuty.
  6. Dodajemy papryczki chili i listki kaffiru. Przesmażamy całość kolejną minutę.
  7. Na koniec dodajemy 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki przecieru z tamaryndowca. Wszystko przesmażamy ok. 2 minut.
  8. Sambal przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
  9. Drobno siekamy resztę czosnku, cebuli, zielonego i czerwonego chili a także imbir, galangal i kurkumę.
  10. Wszystkie posiekane składniki przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 1 łyżeczkę mielonej kolendry, 2 pokruszone listki kaffiru i wszystko blendujemy na gładka pastę.
  11. W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy zblendowaną pastę i wszystko podsmażamy ok. 3 minut. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  12. W głębokim naczyniu do miksowania umieszczamy kurczaka, rybę i krewetki. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  13. Dodajemy przestudzona pastę, 3/4 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru palmowego. Wszystko blednujemy jeszcze chwilę aż składniki dokładnie się wymieszają.
  14. Z przygotowanej masy formujemy szaszłyki jak na poniższym zdjęciu (żeby masa nie przywierała do rąk proponuję wetrzeć w dłonie odrobinę oleju).
  15. Płytę grzewczą grilla elektrycznego smarujemy cienką warstwą oleju.
  16. Sataje grillujemy na 4 razy, po 2 minuty z każdej strony.
  17. Serwujemy z ryżem i przygotowanym wcześniej sambalem Matah.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *