
Sate Lilit & Sambal Matah
Sate Lilit to indonezyjska a dokładniej balijska wersja satajów (dla nie wtajemniczonych to taki rodzaj szaszłyka :-)). Jako dodatek do satajów zaserwujemy balijski sambal w wersji Matah (gdzie składniki takie jak chili, szalotka i czosnek będą pokrojone w kawałki a nie jak się to zazwyczaj praktykuje przy sporządzaniu sambalu – utarte czy zblendowane).
Porcja dla 2-3 osób .
SKŁADNIKI:
- 250g surowych krewetek obranych z ogonków i pancerzy
- 250g filetu z ryby o zwartym mięsie, pozbawionego ości
- 300g filetu z piersi kurczaka
- 12 pałek świeżej trawy cytrynowej
- 3 strączki czerwonej papryki chili
- 7 strączków zielonej papryczki chili
- 3 szalotki cienko pokrojone
- 6 ząbków czosnku grubo posiekanych
- 3 cm świeżego korzenia imbiru cienko pokrojonego
- 3 cm świeżego korzenia galangalu cienko pokrojonego
- 5 cm świeżego korzenia kurkumy cienko pokrojonego
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki indonezyjskiej pasty krewetkowej w kostce
- 2 łyżeczki przecieru z tamaryndowca
- 5 świeżych lub suszonych listków limonki kaffir
- 3 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Z trawy cytrynowej wycinamy zdrewniałe i suche końcówki. Ostrzem noża robimy kilkanaście nakłuć w białej części pałki – ułatwi to przenikanie aromatu do mięska podczas grillowania.
- Przygotowujemy Sambal Matah. Połowę porcji szalotek i czosnku, 6 zielonych i 2 czerwone chili drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
- Wsypujemy szalotkę i podsmażamy 0k. 1 minuty.
- Dodajemy czosnek i pastę krewetkową, wszystko smażymy ok. 1 minuty.
- Dodajemy papryczki chili i listki kaffiru. Przesmażamy całość kolejną minutę.
- Na koniec dodajemy 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki przecieru z tamaryndowca. Wszystko przesmażamy ok. 2 minut.
- Sambal przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
- Drobno siekamy resztę czosnku, cebuli, zielonego i czerwonego chili a także imbir, galangal i kurkumę.
- Wszystkie posiekane składniki przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 1 łyżeczkę mielonej kolendry, 2 pokruszone listki kaffiru i wszystko blendujemy na gładka pastę.
- W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy zblendowaną pastę i wszystko podsmażamy ok. 3 minut. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- W głębokim naczyniu do miksowania umieszczamy kurczaka, rybę i krewetki. Wszystko blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy przestudzona pastę, 3/4 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru palmowego. Wszystko blednujemy jeszcze chwilę aż składniki dokładnie się wymieszają.
- Z przygotowanej masy formujemy szaszłyki jak na poniższym zdjęciu (żeby masa nie przywierała do rąk proponuję wetrzeć w dłonie odrobinę oleju).
- Płytę grzewczą grilla elektrycznego smarujemy cienką warstwą oleju.
- Sataje grillujemy na 4 razy, po 2 minuty z każdej strony.
- Serwujemy z ryżem i przygotowanym wcześniej sambalem Matah.

