Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Ryż smażony z kurczakiem, ananasem i krewetkami

Dziś przygotujemy prawdziwy street food-owy tajski klasyk, danie które ucieszy oko i zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Smażony ryż okraszony soczystym kurczakiem, słodko kwaśnym ananasem i chrupiącymi orzeszkami…wszystko idealnie doprawione jak na tajską kuchnię przystało. Woki w dłoń i jedziemy…

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości ananas
  • 6 szklanek ugotowanego, lekko osuszonego ryżu jaśminowego
  • 300g krewetek
  • 300g filetu z piersi kurczaka pokrojonego w 1-2 cm paski
  • pół cebuli pokrojonej w grubą kostkę
  • pół szklanki zielonego groszku
  • pół szklanki marchewki pokrojonej w drobną kostkę
  • pół szklanki uprażonych orzeszków nerkowca
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 świeże jaja
  • 4 dymki
  • pęczek kolendry
  • 2 twarde pomidory
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1.5 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu sojowego lub sosu kecap manis
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W małej miseczce dokładnie mieszamy sosy i cukier palmowy.
  2. Jajka rozkłócamy.
  3. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w 1-2 cm kawałki. Pióra dymki kroimy w 1 cm kawałki a papryczki chili w plasterki.
  4. Ananasa przecinamy na 2 równe połówki. Ostrym nożem wykrawamy miąższ nacinając go w  1-2 cm kratkę. Usuwamy zdrewniały rdzeń. “Miseczki” powstałe po wydrążeniu miąższu pozostawiamy.
  5. W woku rozgrzewamy pół łyżki oleju. Wlewamy masę jajeczną. Jajka smażymy do momentu aż zaczną skwierczeć, cały czas mieszając i “siekając” ostrą krawędzią  drewnianej szpatułki. Odstawiamy na bok.
  6. W woku rozgrzewamy 1.5 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek i smażymy ok. 1 min.
  7. Wrzucamy kurczaka i krewetki. Całość smażymy ok. 3 minut cały czas mieszając.
  8. Dodajemy marchew, cebulę, groszek i chili. Wszystko smażymy ok. 4 min. ciągle mieszając.
  9. Dodajemy ryż, pół łyżeczki soli, przyprawę curry, biały pieprz i mieszankę sosów. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut.
  10. Dodajemy jajka, dymkę, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty.
  11. Na koniec dodajemy ananasa, pomidory i sok z całej limonki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut.
  12. Ryż serwujemy w “wytłoczkach” po ananasie 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *