Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Ryż smażony Tom Yum

Typowy Tajski street food który znajdziemy praktycznie w każdej knajpce w Bangkoku. Jeżeli próbowałaś/-eś  kiedyś zupy Tom Yum i są to Twoje smaki,  koniecznie musisz spróbować tego dania.

Porcja na 3-4 osoby.

SKŁADNIKI:

  • 6 szklanek ugotowanego ryżu jaśminowego *
  • 400g fileta z piersi kurczaka pokrojonej  w cienkie plasterki
  • 1 szklanka łodygi brokuła pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 szklanka liści kapusty pak choi pokrojonych w 3cm kawałki
  • 5 szt. kolb mini kukurydzy  pokrojonych w 1,5cm kawałki
  • 3 twarde pomidory pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w 3 cm kawałki
  • 1 mała marchew pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w drobna kostkę
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo 1 szklanka do głębokiego smażenia
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu z kurczaka w proszku
  • 1 łyżka tajskie pasty Prik Pao
  • 2 łyżki tajskiej pasty Tom Yum
  • 1 limonka
  • 3 pałki trawy cytrynowej
  • 6 świeżych liści kaffiru
  • pęczek świeżej kolendry

*ryż jaśminowy po ugotowaniu przesypujemy na duży płaski talerz lub brytfankę i pozostawiamy do obsuszenia na 2-3 godziny, przygotowany w ten sposób idealnie nadaje się do smażenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Trawę cytrynową kroimy w cienkie krążki. Wykorzystujemy tylko białą “jadalną” część. Zielonych łykowatych łodyg nie wyrzucamy, można je spokojnie zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie np. do zupy Tom Yum lub Tom Kha.
  2. Listki Kaffiru  pozbawiamy głównego nerwu i grubo siekamy.
  3. Do kamiennego moździerza wsypujemy trawę cytrynową, posiekane listki kaffiru i czosnek, całość ucieramy.
  4. Do częściowo utartych składników dodajemy cukier oraz sos rybny, następnie całość ucieramy na możliwie gładką pastę.
  5. Zawartość moździerza przekładamy do miseczki.
  6. Dodajemy 1 łyżkę tajskiej pasty Prik Pao, 2 łyżki tajskiej pasty Tom Yum oraz sok z 1 limonki. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Przygotowujemy jajka sadzone w stylu tajskim. W tym celu do głębokiego rondla lub woka wlewamy 3cm warstwę oleju. Kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę ( zacznie wrzeć i dymić) wbijamy jajka. Jajka smażymy nie dłużej niż 10 sekund każde. Idealnie przygotowane jajko powinno mieć ścięte białko z przypieczonymi na złoto, chrupiącymi brzegami oraz płynne żółtko.
  8. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju.
  9. Dodajemy kurczaka i 1 łyżeczkę azjatyckiego bulionu w proszku.
  10. Kurczaka smażymy ok. 2-3 minut do momentu aż zmieni kolor.
  11. Do kurczaka dodajemy posiekaną cebulę, marchew, kukurydzę i łodygi brokuła.
  12. Całość smażymy ok. 2minut ciągle mieszając.
  13. Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodajemy ryż i pastę przyprawową.
  14. Całość smażymy ok. 3-4 minut cały czas mieszając.
  15. Na koniec dodajemy posiekane liście Pak Choy-a i pomidory.
  16. Zawartość woka smażymy jeszcze ok.1 minuty ciągle mieszając.
  17. Ryż serwujemy z przygotowanymi wcześniej jajkami, posypując całość siekaną, świeżą kolendrą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *