
Ryż smażony Tom Yum
Bardzo popularny tajski street food, który znajdziemy praktycznie w każdej knajpce w Bangkoku. Jeśli próbowałaś/-eś kiedyś zupy Tom Yum i są to Twoje smaki, to koniecznie musisz spróbować tego dania.
Porcja na 3-4 osoby.
SKŁADNIKI:
- 6 szklanek ugotowanego ryżu jaśminowego *
- 400g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 szklanka łodyg brokuła pokrojonych w grubą kostkę
- 1 szklanka liści kapusty pak choi pokrojonych w 3cm kawałki
- 5 szt. kolb mini kukurydzy pokrojonych w 1,5cm kawałki
- 3 twarde pomidory pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w 3 cm kawałki
- 1 mała marchew pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała cebula pokrojona w drobna kostkę
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo 1 szklanka do głębokiego smażenia
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu z kurczaka w proszku
- 1 łyżka tajskie pasty Prik Pao
- 2 łyżki tajskiej pasty Tom Yum
- 1 limonka
- 3 pałki trawy cytrynowej
- 6 świeżych liści kaffiru
- pęczek świeżej kolendry
*ryż jaśminowy po ugotowaniu przesypujemy na duży płaski talerz lub brytfankę i pozostawiamy do obsuszenia na 2-3 godziny, przygotowany w ten sposób idealnie nadaje się do smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Trawę cytrynową kroimy na cienkie plasterki. Wykorzystujemy tylko białą „jadalną” część. Zielonych łykowatych łodyg nie wyrzucamy, można je spokojnie zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie np. do zupy Tom Yum lub Tom Kha.
- Listki Kaffiru pozbawiamy głównego nerwu i grubo siekamy.
- Do moździerza wsypujemy trawę cytrynową, posiekane listki kaffiru i czosnek, całość ucieramy.
- Do częściowo utartych składników dodajemy cukier oraz sos rybny, następnie całość ucieramy na możliwie gładką pastę.
- Zawartość moździerza przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę tajskiej pasty Prik Pao, 2 łyżki tajskiej pasty Tom Yum oraz sok z 1 limonki. Całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy jajka sadzone w stylu tajskim. W tym celu do głębokiego rondla lub woka wlewamy 3cm warstwę oleju. Kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę ( zacznie wrzeć i dymić) wbijamy jajka. Jajka smażymy nie dłużej niż 10 sekund każde. Idealnie przygotowane jajko powinno mieć ścięte białko z przypieczonymi na złoto, chrupiącymi brzegami oraz płynne żółtko.
- W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy kurczaka i 1 łyżeczkę azjatyckiego bulionu w proszku. Kurczaka smażymy ok. 2-3 minut do momentu aż zmieni kolor.
- Do kurczaka dodajemy posiekaną cebulę, marchew, kukurydzę i łodygi brokuła. Całość smażymy ok. 2minut ciągle mieszając.
- Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodajemy ryż i pastę przyprawową. Całość smażymy ok. 3-4 minut cały czas mieszając.
- Na koniec dodajemy posiekane liście Pak Choy-a i pomidory. Zawartość woka smażymy jeszcze ok.1 minuty ciągle mieszając.
- Ryż serwujemy z przygotowanymi wcześniej jajkami, posypując całość siekaną, świeżą kolendrą.

