Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Chińska

Ryba na parze po Syczuańsku

Już dawno nie pojawiło się nic chińskiego. Dlatego dziś się zrehabilituję i zabiorę Was w podróż do Kraju Środka, a konkretnie do Syczuanu, gdzie przygotujemy sobie  rybkę na parze. Danie nie dość, że fajnie się prezentuje to jeszcze zaj… smakuje. Zapraszam po przepis.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże ryby (dorada, tilapia, labraks – do wyboru, dla tych co nie lubią bawić się w obieranie proponuję użyć gotowych filetów)
  • 3cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 świeże papryczki chili
  • 2 czubate łyżki syczuańskiej pasty doubanjiang
  • 1 łyżka chińskiego sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu w proszku
  • 0.5 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 0.5 łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce łączymy ze sobą sos doubanjiang, sos śliwkowy, sos sojowy ciemny, sos sojowy jasny, sos ostrygowy, olej sezamowy  i cukier.
  2. Czosnek drobno siekamy, imbir kroimy w cienką zapałkę, papryczki w cieniutkie paseczki.
  3. Posiekane warzywa wrzucamy do przygotowanej wcześniej mieszanki sosów. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Całość przesmażamy ok.4 minut ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
  5. Ryby nacinamy pod skosem na głębokość ok. 4mm.
  6. Na talerzu w którym docelowo zaserwujemy rybę rozprowadzamy 2 łyżki przygotowanej wcześniej pasty. Następnie układamy rybę i cała jej powierzchnię pokrywamy pastą.
  7. Talerz delikatnie układamy w dużym woku lub rondlu. Do woka wlewamy wodę na wysokość ok.3cm. Całość parujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
  8. Nasza rybka jest gotowa. Życzę smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.