Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Ramen z kaczką teriyaki

Więcej info o ramenie znajdziecie w starszym wpisie Ramen z duszonym boczkiem Chashu, dzisiaj w kolejnej (i zapewniam że nie ostatniej) odsłonie, z kaczką teriyaki, pak choi-em, menma z bambusa i lotosu i innymi pychotkowymi dodatkami. Jedziemy…

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1 filet z piersi z kaczki ze skórą
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 opakowania makaronu ramen
  • 2 jajka ugotowane na miękko w stylu nitamago
  • garść płatków katsuobushi (tuńczyk bonito)
  • 5 cm kawałek ciasteczka rybnego narutomaki
  • 2 plastry świeżego lub mrożonego korzenia lotosu
  • 8 plasterków świeżego lub marynowanego pędu bambusa
  • 6 suszonych grzybków shitake
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 plastry świeżego imbiru
  • 1 arkusz glonów konbu
  • 1 średniej wielkości cebula (w łupinie)
  • 3 dymki
  • pęczek grzybków enokitake
  • 2 kapustki baby pak choi
  • 1 łyżka mirinu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1,5 litra wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Do garnka wrzucamy glony kombu i płatki tuńczyka, całość zalewamy 1,5 litra wody.
  3. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Glony i katsuobushi odcedzamy, bulion zlewamy.
  5. Do garnka wrzucamy pałki kurczaka, przekrojoną na pół cebulę, imbir, czosnek, grzybki shitake i 2 dymki.
  6. Wlewamy bulion.
  7. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.
  8. Zawartość garnka odcedzamy.
  9. Do bulionu dodajemy 1 łyżkę mirinu i 2 łyżki jasnego sosu sojowego.
  10. Filet z piersi kaczki obsmażamy na złoto na łyżce oleju, następnie osuszamy na papierowym ręczniku.
  11. Do pozostałego po kaczce tłuszczu dodajemy 3 łyżki sosu teriyaki. Zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia.
  12. Wrzucamy podpieczony wcześniej filet z kaczki i całość dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas przewracając mięsko.
  13. Przygotowujemy menma z bambusa i lotosu. W tym celu do rondla wlewamy 3 łyżki przygotowanego wcześniej bulionu, dodajemy plastry bambusa, lotosu, pozostały spod kaczki sos i 1 łyżkę sosu sojowego. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  14. Kapustki pak choi i grzybki enoki zanurzamy w gorącym bulionie na ok. 30 sekund. Odstawiamy na bok.
  15. W misce rozkładamy makaron.
  16. Rozkładamy przygotowane wcześniej dodatki.
  17. Zawartość miski zalewamy gorącym bulionem. Nasz ramen jest gotowy, mam nadzieje że będzie smakowało 🙂 .

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.