
Pork Ribs Curry (แกงคั่วพริก Gaeng Khua Prik )
Dziś zabiorę Was w podróż na południe Tajlandii. Przygotujemy curry rodem z tego regionu, na bazie wieprzowych żeberek i pasty z suszonych papryczek chili (a tych Tajowie w tym daniu nie żałują). W potrawie nie znajdziecie mleczka kokosowego stosowanego w większości tajskich curry, które choć troszkę złagodziło by ogień w ustach. Danie zdecydowanie dla zwolenników ostrego żarełka 😛 .
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 1.5 – 2 kg żeberek wieprzowych
- pokaźna garść suszonych papryczek chili (tajskie, syczuańskie do wyboru)
- 3 pałki trawy cytrynowej
- 5cm świeżego korzenia galangalu
- 5cm świeżego korzenia kurkumy
- 6szt. świeżych korzonków kolendry z łodygami
- garść świeżych listków kaffiru
- 6 ząbków czosnku
- 3 tajskie szalotki lub w zastępstwie 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Papryczki zalewamy gorącą wodą i moczymy ok. 30 minut.
- Trawę cytrynową, galangal, kurkumę, cebulę i korzeń kolendry grubo siekamy.
- W głębokim naczyniu do blendowania umieszczamy posiekane wcześniej składniki, dodajemy pieprz, kumin, kolendrę i 1 łyżkę oleju. Wszystko blendujemy na gładką pastę.
- Żeberka kroimy wzdłuż co 2 żebro.
- Żeberka podsmażamy ok. 5 minut na łyżce oleju.
- Dodajemy przygotowaną wcześniej pastę. Całość smażymy ok. 5 minut ciągle mieszając.
- Do woka dodajemy wodę, sos rybny, sos sojowy, pastę tamaryndową, cukier i listki kaffiru.
- Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i dusimy ok. 30 minut aż znaczna część płynu odparuje.
- Szykujcie wiadro wody na popitkę i smacznego 🙂 .

