Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Pork Ribs Curry (แกงคั่วพริก Gaeng Khua Prik )

Dziś zabiorę Was w podróż na południe Tajlandii. Przygotujemy curry rodem z tego regionu, na bazie wieprzowych żeberek i pasty z suszonych papryczek chili (a tych Tajowie w tym daniu nie żałują). W potrawie nie znajdziecie mleczka kokosowego stosowanego w większości tajskich curry, które choć troszkę złagodziło by ogień w ustach. Danie zdecydowanie dla zwolenników ostrego żarełka 😛 .

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 – 2 kg żeberek wieprzowych
  • pokaźna garść suszonych papryczek chili (tajskie, syczuańskie do wyboru)
  • 3 pałki trawy cytrynowej
  • 5cm świeżego korzenia galangalu
  • 5cm świeżego korzenia kurkumy
  • 6szt. świeżych korzonków kolendry z łodygami
  • garść świeżych listków kaffiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 tajskie szalotki lub w zastępstwie 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu sojowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Papryczki zalewamy gorącą wodą i moczymy ok. 30 minut.
  2. Trawę cytrynową, galangal, kurkumę, cebulę i korzeń kolendry grubo siekamy.
  3. W głębokim naczyniu do blendowania umieszczamy posiekane wcześniej składniki, dodajemy pieprz, kumin, kolendrę i 1 łyżkę oleju. Wszystko blendujemy na gładką pastę.
  4. Żeberka kroimy wzdłuż co 2 żebro.
  5. Żeberka podsmażamy ok. 5 minut na łyżce oleju.
  6. Dodajemy przygotowaną wcześniej pastę. Całość smażymy ok. 5 minut ciągle mieszając.
  7. Do woka dodajemy wodę, sos rybny, sos sojowy, pastę tamaryndową, cukier i listki kaffiru.
  8. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i dusimy ok. 30 minut aż znaczna część płynu odparuje.
  9. Szykujcie wiadro wody na popitkę i smacznego 🙂 . 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.