Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Pla Pao (grillowana ryba w soli)

Powiem szczerze, że widziałem już mnóstwo patentów na grillowanie ryb, ale ten jest moim numerem jeden. Całą rybę (w oryginalnej wersji czerwoną tilapię) faszerujemy świeżą trawą cytrynową i listkami kaffiru, a następnie obtaczamy w soli morskiej i grillujemy na grillu węglowym. Dzięki grubej warstwie soli mięso w środku pozostaje wilgotne przez cały proces grillowania. Nieodzownym dodatkiem do Pla Pao jest Or Nam Jim (tajski sos do seafood-u). Soczyste, pachnące dymem rybie mięsko w akompaniamencie bajecznego sosu rozwali wasze kubki smakowe na kawałki, a goście zaproszeni na grilla pospadają z krzeseł 🙂 . Rozpalajmy grilla…

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże labraksy (okonie morskie)
  • 2 świeże dorady
  • 12 pałek świeżej trawy cytrynowej
  • garść świeżych liści limonki kaffir
  • 2 limonki
  • 6 czerwonych tajskich papryczek chili
  • 6 zielonych tajskich papryczek chili
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka  soli morskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do moździerza wrzucamy czosnek oraz czerwone i zielone papryczki chili. Całość ucieramy na możliwie gładką masę.
  2. Przygotowaną pastę paprykowo – czosnkową przekładamy do miseczki, dodajemy cukier, sok z limonek i sos rybny, całość dokładnie mieszamy.
  3. W dużej brytfannie lub podobnym gabarytowo naczyniu przygotowujemy mieszankę soli i mąki.
  4. Trawę cytrynową miażdżymy rączką tasaka lub tłuczkiem. Dzięki temu zabiegowi trawa łatwiej odda aromat do mięsa.
  5. Ryby nadziewamy pałkami trawy cytrynowej i listkami kaffiru, a następnie panierujemy w mieszance soli i mąki.
  6. Tak przygotowane rybki grillujemy na grillu weglowym po 15 min. z każdej strony.
  7. Smacznego!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *