Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Pizza w stylu koreańskim

Kuchnia koreańska to nie tylko tradycyjne dania, przechadzając się uliczkami Seulu na straganach z jedzeniem i w knajpkach zobaczymy duży wpływ zachodu. Znajdziemy wszelkiej maści korn-dogi, tosty, nuggetsy, szaszłyki, smażonego kurczaka w panierce czy tytułową pizzę. Przyznam się szczerze, że będąc kilkukrotnie w Korei, próbowałem praktycznie wszystkiego, ale koreańskiej pizzy nie było mi dane spróbować . Ten niedostatek postanowiłem uzupełnić w domu 🙂 . Poniżej mój autorski przepis na pizzę w stylu koreańskim.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 00
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 250g mieszanki owoców morza
  • 150g kimchi
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 arkusze ciastek ryżowych odeng
  • 3 łyżki papryczek jalapeno pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • pęczek świeżych grzybków enokitake
  • 8 świeżych listków shiso
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki podpieczonych i pokruszonych glonów nori
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W dużej misce łączymy ze sobą wodę, pół łyżki oleju sezamowego, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodajemy mąkę i sezam następnie całość wyrabiamy na sprężyste ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20 minut do wyrośnięcia.
  3. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą przecier pomidorowy, pastę gochujang, pół łyżki oleju sezamowego, czosnek i pieprz.
  4. Grzybki enoki pozbawiamy korzenia.
  5. Ciasteczka odeng kroimy na kawałki ok. 2×2 cm.
  6. Mozzarellę  strzępimy na małe kawałki.
  7. Listki shiso grubo siekamy.
  8. Na blaszce lub kamieniu do pizzy formujemy okrągły placek grubości ok.5mm.
  9. Placek dokładnie smarujemy przygotowaną wcześniej pastą, następnie oprószamy sezamem.
  10. Równomiernie rozkładamy warstwę ciasteczek rybnych i cebuli.
  11. Posypujemy pokruszonym nori.
  12. Równomiernie rozkładamy warstwę kimchi i jalapeno.
  13. Równomiernie rozkładamy warstwę owoców morza.
  14. Kolejna warstwa to mozzarella.
  15. Na koniec równomiernie rozkładamy grzybki enoki i całość oprószamy sproszkowaną papryką gochugaru.
  16. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Pizzę pieczemy ok. 15 minut. Pierwsze 5 minut z włączonym termoobiegiem, kolejne 10 minut bez termoobiegu.
  17. Smacznego 😛 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.