
Pikantne skrzydełka z kurczaka w stylu koreańskim (Yangnyeom Tongdak)
Kontynuując wędrówkę po koreańskiej ulicznej garkuchni dziś proponuję Wam przepyszne, rozpływające się w ustach skrzydełka kurczaka w pikantnej paprykowej glazurze – Yangnyeom Tongdak (양념통닭). W Korei południowej danie to spożywane jest jako anju – czyli po naszemu zagrycha do wszelakiej maści alkoholu 🙂 .
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 1.5 kg skrzydełek z kurczaka pozbawionych lotek
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki pokruszonych, uprażonych orzeszków ziemnych (bez soli)
- 2 dymki
- 2 łyżki pasty gochujang
- 0.5 szklanki ketchupu
- 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
- 0.5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 0.5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu z kurczaka w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki musztardy japońskiej lub angielskiej
- 0.5 łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1/4 łyżeczki papryki chili w proszku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- olej do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Skrzydełka umieszczamy w dużej misce. Dodajemy mirin, pół łyżeczki pieprzu, bulion, granulowany czosnek, pół łyżeczki soli i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- W miseczce dokładnie łączymy ze sobą ketchup, gochujang, sos sojowy, musztardę, cukier, mirin oraz resztę soli i pieprzu.
- W dużej misce łączymy ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Skrzydełka dokładnie obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy.
- Skrzydełka smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złoto. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy imbir i czosnek, podsmażamy ok. 1 minuty.
- Dodajemy pastę przyprawową i całość przesmażamy ok. 3 minut dokładnie mieszając.
- Wrzucamy orzeszki i kurczaka. Całość smażymy ok.3 minut dokładnie mieszając.
- Serwujemy na ciepło lub na zimno posypane drobno posiekaną zieloną cebulką i prażonym sezamem.

