Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Pikantne skrzydełka z kurczaka w stylu koreańskim (Yangnyeom Tongdak)

Kontynuując wędrówkę po koreańskiej ulicznej garkuchni dziś proponuję Wam przepyszne, rozpływające się w ustach skrzydełka kurczaka w pikantnej paprykowej glazurze – Yangnyeom Tongdak (양념통닭). W Korei południowej danie to spożywane jest jako anju – czyli po naszemu zagrycha do wszelakiej maści alkoholu 🙂 .

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg skrzydełek z kurczaka pozbawionych lotek
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki pokruszonych, uprażonych orzeszków ziemnych (bez soli)
  • 2 dymki
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 0.5 szklanki ketchupu
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 0.5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 0.5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu z kurczaka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki musztardy japońskiej lub angielskiej
  • 0.5 łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1/4 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • olej do głębokiego smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Skrzydełka umieszczamy w dużej misce. Dodajemy mirin, pół łyżeczki pieprzu, bulion, granulowany czosnek, pół łyżeczki soli i  chili. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą ketchup, gochujang, sos sojowy, musztardę, cukier, mirin oraz resztę soli  i pieprzu.
  3. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  4. Skrzydełka dokładnie obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy.
  5. Skrzydełka smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złoto. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  6. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy imbir i czosnek, podsmażamy ok. 1 minuty.
  7. Dodajemy pastę przyprawową i całość przesmażamy ok. 3 minut dokładnie mieszając.
  8. Wrzucamy orzeszki i kurczaka. Całość smażymy ok.3 minut dokładnie mieszając.
  9. Serwujemy na ciepło lub na zimno posypane drobno posiekaną zieloną cebulką i prażonym sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.