Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indyjska

Pikantne curry z królika (Indian rabbit curry)

Powiem szczerze, że potrawy z królika przygotowywałem i jadłem nie raz, ale w wersji orient to mój debiut. Danie miało być swego rodzaju eksperymentem, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem. Gorąco zachęcam do wypróbowania!!!

SKŁADNIKI:

  • tuszka królika 1-1,5kg
  • 1 szklanka pasty pomidorowej
  • 1 szklanka jogurtu typu greckiego
  • 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki ghee
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka przyprawy madras curry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 płaska łyżeczka papryki kashmiri chilli powder
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0.5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0.5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 0.5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 indyjskie listki laurowe tej-patta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Naszego gamonia kroimy na kawałki.
  2. W dużej misce umieszczamy mięso, jogurt, sok z cytryny, granulowany czosnek, 1 łyżeczkę soli oraz połowę porcji madras curry, kurkumy, chili, pieprzu i garam masala. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  3. W woku rozpuszczamy ghee.
  4. Dodajemy posiekaną cebulę, listki tej-patta i mieloną gorczycę. Całość smażymy aż cebulka przybierze złoty kolor.
  5. Dodajemy imbir i czosnek. Wszystko podsmażamy ok. 10 sekund.
  6. Dodajemy pastę pomidorową, cukier, pół łyżeczki soli, mieloną kolendrę oraz resztę madras curry, garam masala, kurkumy, chili i pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu ok.3 minut. Następnie przykrywamy woka i całość dusimy jeszcze 5 minut.
  7. Dodajemy zamarynowane mięsko. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor. Przykrywamy woka i całość dusimy ok. 50 minut.
  8. Nasze curry z króliczka jest gotowe…
  9. A tak się prezentuje na talerzu 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.