Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indyjska

Pieczone ziemniaki w stylu indyjskim

Dziś troszkę poczarujemy…pokażę wam sztuczkę jak zwykłe, ordynarne ziemniory zamienić w przepyszne, aromatyczne,  kolorowe danie rodem z Indii. Przygotujemy ziemniaczki pieczone w mieszance aromatycznych, orientalnych przypraw, które zaserwujemy z pikantnym sosem na bazie piekielnie ostrych, zielonych papryczek chili 😛 .

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1kg ziemniaków w skórkach (najlepiej odmiana nadająca się do pieczenia)
  • 1 średniej wielkości zielona papryka
  • 12 świeżych, zielonych papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka nasion kuminu
  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki papryki kashmiri chili powder
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka octu ryżowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy w ćwiartki.
  2. Zieloną paprykę, chili i czosnek grubo siekamy.
  3. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę, chili i czosnek. Wszystko podsmażamy ok. 3 minut ciągle mieszając.
  4. Podsmażone warzywa wrzucamy do głębokiego naczynia, dodajemy 1 łyżkę octu ryżowego i całość blendujemy na gładką pastę.
  5. Do zblendowanej pasty dodajemy 1/3  łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 szczypty mielonego kuminu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
  6. Zblendowaną pastę przesmażamy ok. 3 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
  7. Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2cm ponad powierzchnię ziemniaków), dodajemy 2/3 łyżeczki soli. Ziemniaki gotujemy na półtwardo, odcedzamy, osuszamy i odstawiamy na bok.
  8. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 szklankę oleju, dodajemy ziarna kuminu i kolendry. Całość podsmażamy ok. 3 minut ciągle mieszając.
  9. Na patelnię wrzucamy ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż przybiorą złoty kolor a w środku będą miękkie.
  10. Dodajemy kashmiri chili, pieprz, mieloną kolendrę, mielony kumin, kurkumę i 1/3 łyżeczki soli. Wszystko smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.
  11. Na koniec wrzucamy posiekaną kolendrę i całość podsmażamy jeszcze 30 sekund ciągle mieszając.
  12. Serwujemy z przygotowanym wcześniej dipem paprykowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.