
Pieczone ziemniaki w stylu indyjskim
Dziś troszkę poczarujemy…pokażę wam sztuczkę jak zwykłe, ordynarne ziemniory zamienić w przepyszne, aromatyczne, kolorowe danie rodem z Indii. Przygotujemy ziemniaczki pieczone w mieszance aromatycznych, orientalnych przypraw, które zaserwujemy z pikantnym sosem na bazie piekielnie ostrych, zielonych papryczek chili 😛 .
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków w skórkach (najlepiej odmiana nadająca się do pieczenia)
- 1 średniej wielkości zielona papryka
- 12 świeżych, zielonych papryczek chili
- 3 ząbki czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- 1 płaska łyżeczka nasion kuminu
- 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- pół łyżeczki papryki kashmiri chili powder
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka octu ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy w ćwiartki.
- Zieloną paprykę, chili i czosnek grubo siekamy.
- W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę, chili i czosnek. Wszystko podsmażamy ok. 3 minut ciągle mieszając.
- Podsmażone warzywa wrzucamy do głębokiego naczynia, dodajemy 1 łyżkę octu ryżowego i całość blendujemy na gładką pastę.
- Do zblendowanej pasty dodajemy 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 szczypty mielonego kuminu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
- Zblendowaną pastę przesmażamy ok. 3 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
- Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2cm ponad powierzchnię ziemniaków), dodajemy 2/3 łyżeczki soli. Ziemniaki gotujemy na półtwardo, odcedzamy, osuszamy i odstawiamy na bok.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 1 szklankę oleju, dodajemy ziarna kuminu i kolendry. Całość podsmażamy ok. 3 minut ciągle mieszając.
- Na patelnię wrzucamy ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż przybiorą złoty kolor a w środku będą miękkie.
- Dodajemy kashmiri chili, pieprz, mieloną kolendrę, mielony kumin, kurkumę i 1/3 łyżeczki soli. Wszystko smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.
- Na koniec wrzucamy posiekaną kolendrę i całość podsmażamy jeszcze 30 sekund ciągle mieszając.
- Serwujemy z przygotowanym wcześniej dipem paprykowym.

