Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Chińska

Pałeczki z kurczaka na sposób chiński

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pałeczki z kurczaka, duszone w ciemnym sosie sojowym z grzybkami shitake i dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięsko smakuje wybornie zarówno na ciepło jaki i zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub zakąska do piwka albo czegoś mocniejszego 😛 .

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg pałek z kurczaka (podudzia)
  • 14 suszonych grzybków shitake
  • 3cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 plaster korzenia lukrecji
  • 5cm pokruszonej kory cynamonowej
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki wina shaoxing
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Grzybki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut do namoczenia.
  2. Namoczone grzybki pozbawiamy ogonków.
  3. W  woku umieszczamy mięso, grzyby, obrany i pokrojony w plastry imbir, czosnek, dymki, cynamon, lukrecję i anyż. Całość zalewamy bulionem i wodą pozostałą po moczeniu grzybków. Na koniec dodajemy ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy, sos ostrygowy, wino, olej sezamowy, cukier i pieprz.
  4. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 50minut.
  5. Imbir, czosnek i dymkę odrzucamy.
  6. Dodajemy skrobię kukurydzianą rozrobioną z 3 łyżkami wody.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy jeszcze 3 minuty.
  8. Gotowe 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.