Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Pad Krapow Gai (pikantny kurczak z bazylią tajską)

Pad Krapow Gai (taj.ผัดกระเพราไก่ ) – to bardzo popularny tajski street food w postaci kurczaka smażonego w stylu stir fry z bazylią tajską, chili, czosnkiem i specjalną mieszanką sosów. Charakteru temu daniu nadaje bazylia tajska, znana także pod nazwą holly basil, o anyżowo-goździkowym zapachu i lukrecjowo-miętowym aromacie. Tego zioła niestety nie zastąpimy niczym innym, jeśli go nie mamy, to po prostu odpuśćmy. Dobra wiadomość jest taka, że bazylia ta staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju i coraz więcej sklepów z żywnością azjatycką posiada ją w swojej ofercie. Polecam również uprawę we własnym ogródku lub doniczce, to naprawdę mało wymagające zioło. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Zapewniam, że będzie to zderzenie ze smakiem, jakiego do tej pory nie znaliście. Będziecie chcieli wracać do tego  dania, bo ono naprawdę uzależnia…

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 0.6kg filetów z ud kurczaka
  • 4 świeże jaja
  • szklanka liści bazylii tajskiej luźno upakowanych
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 6 tajskich czerwonych papryczek chili
  • 8 ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso kurczaka siekamy w drobna kostkę.
  2. W moździerzu ucieramy papryczki chili i czosnek.
  3. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: sos ostrygowy, sosy sojowe, sos rybny i cukier.
  4. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy utarty czosnek z chili. Smażymy ok. 1 minuty ciągle mieszając.
  5. Dodajemy kurczaka. Całość smażymy energicznie mieszając do momentu aż mięso zmieni kolor.
  6. Do mięsa dodajemy mieszankę sosów i bulion z kurczaka. Wszystko smażymy ok. 3 minut ciągle mieszając.
  7. Na koniec dodajemy bazylię tajską. Całość smażymy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając.
  8. Danie gotowe. Serwujemy z ryżem jaśminowym i jajkami sadzonymi w stylu tajskim. Życzę Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *