
Owoce morza w żółtym curry
Kontynuując przygodę po różnych zakątkach Tajlandii w poszukiwaniu inspiracji na kolejne odjazdowe curry, dziś proponuję Wam bardzo szybkie, średnio pikantne, żółte tajskie curry z owocami morza. Jak zwykle będzie kolorowo, aromatycznie i pychotkowo 🙂 .
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 400g małży venus
- 400g kalmarów w tubach
- 300g krewetek tiger z ogonkami
- 150g krewetek argentyńskich w skorupkach
- 300g filetów białej ryby o zwartym mięsie
- 100g żółtej tajskiej pasty curry
- 1 łyżka pokruszonego cukru palmowego
- 1 łyżeczka soli
- pęczek bazylii tajskiej
- 3 tajskie czerwone papryczki chili
- 10 świeżych listków kaffiru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka pasty tamaryndowej
- 400ml śmietanki kokosowej
- 0.5 litra wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ryby i kalmary kroimy w grubą kostkę.
- Pastę curry podsmażamy na łyżce oleju do momentu aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
- Dodajemy śmietankę kokosową. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż tłuszcz zacznie się oddzielać od mleka.
- Wrzucamy rybę, owoce morza, bazylię i listki kaffiru. Wszystko gotujemy ok.5 minut ciągle mieszając.
- Dodajemy cukier, sól, sos rybny, pastę tamaryndową i wodę. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, następnie skręcamy ogień i gotujemy ok. 10 minut ciągle mieszając.
- Nasze yellow seafood curry jest gotowe. Serwujemy z miseczką ryżu jaśminowego.

