Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Owoce morza w żółtym curry

Kontynuując przygodę po różnych zakątkach Tajlandii w poszukiwaniu inspiracji na kolejne odjazdowe curry, dziś proponuję Wam bardzo szybkie, średnio pikantne, żółte tajskie curry z owocami morza. Jak zwykle będzie kolorowo, aromatycznie i pychotkowo 🙂 .

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 400g małży venus
  • 400g kalmarów w tubach
  • 300g krewetek tiger z ogonkami
  • 150g krewetek argentyńskich w skorupkach
  • 300g filetów białej ryby o zwartym mięsie
  • 100g żółtej tajskiej pasty curry
  • 1 łyżka pokruszonego cukru palmowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek bazylii tajskiej
  • 3 tajskie czerwone papryczki chili
  • 10 świeżych listków kaffiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 400ml śmietanki kokosowej
  • 0.5 litra wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ryby i kalmary kroimy w grubą kostkę.
  2. Pastę curry podsmażamy na łyżce oleju do momentu aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
  3. Dodajemy śmietankę kokosową. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż tłuszcz zacznie się oddzielać od mleka.
  4. Wrzucamy rybę, owoce morza, bazylię i listki kaffiru. Wszystko gotujemy ok.5 minut ciągle mieszając.
  5. Dodajemy cukier, sól, sos rybny, pastę tamaryndową i wodę. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, następnie skręcamy ogień i gotujemy ok. 10 minut ciągle mieszając.
  6. Nasze yellow seafood curry jest gotowe. Serwujemy z miseczką ryżu jaśminowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.