
Omurice (japoński omlet z ryżem i kurczakiem)
Omurice (jap. オムライス, Omu-raisu) to japońskie danie z zachodnim akcentem. Ma postać cylindrycznego omletu, wypełnionego aromatycznym, mięsno-ryżowym farszem.
Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników (chodzą słuchy, że jestem posądzany o stosowanie takowych 😛 ).
Zapewniam że wszystko czego potrzebujecie, znajdziecie w swojej lodówce. Zachęcam do wypróbowania, będziecie mile zaskoczeni…
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 300g polędwiczek z kurczaka
- 2 szklanki ugotowanego, japońskiego ryżu krótkoziarnistego
- 6 świeżych jaj
- 150 g pieczarek
- pół szklanki mrożonego, zielonego groszku
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
- 1 łyżeczka sproszkowanych glonów aonori
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 6 łyżek słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka oleju
- ketchup
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
- Czosnek drobno siekamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Kurczaka kroimy w drobną kostkę.
- Do małej miseczki wsypujemy pieprz i sól. Wlewamy 4 łyżki ketchupu, mirin i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na łyżce oleju szklimy cebulę.
- Dodajemy kurczaka, pieczarki i 1 łyżeczkę bulionu drobiowego w proszku. Wszystko smażymy ok.4 min. ciągle mieszając.
- Wlewamy przygotowany sos. Całość smażymy ok 2 min.
- Dodajemy ryż i zielony groszek. Całość smażymy ok 4 min. dokładnie mieszając.
- W misce roztrzepujemy 3 jaja z 3 łyżkami słodkiej śmietanki i szczyptą soli.
- Masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną, lekko natłuszczona patelnię.
- Skręcamy ogień. Kiedy omlet zacznie się delikatnie ścinać, nakładamy mięsno ryżowy farsz. Przy pomocy drewnianej szpatułki zawijamy brzegi omletu do środka.
- Gotowe, Smacznego!!!

