Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Omurice (japoński omlet z ryżem i kurczakiem)

Omurice (jap. オムライス, Omu-raisu) to japońskie danie z zachodnim akcentem. Ma postać cylindrycznego omletu, wypełnionego aromatycznym, mięsno-ryżowym farszem.
Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników (chodzą słuchy, że jestem posądzany o stosowanie takowych 😛 ).
Zapewniam że wszystko czego potrzebujecie, znajdziecie w swojej lodówce. Zachęcam do wypróbowania, będziecie mile zaskoczeni…

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 300g polędwiczek z kurczaka
  • 2 szklanki ugotowanego, japońskiego ryżu krótkoziarnistego
  • 6 świeżych jaj
  • 150 g pieczarek
  • pół szklanki mrożonego, zielonego groszku
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanych glonów aonori
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka oleju
  • ketchup

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
  2.  Czosnek drobno siekamy.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  4. Kurczaka kroimy w drobną kostkę.
  5. Do małej miseczki wsypujemy pieprz i sól. Wlewamy 4 łyżki ketchupu,  mirin i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Na łyżce oleju szklimy cebulę.
  7. Dodajemy kurczaka, pieczarki i 1 łyżeczkę bulionu drobiowego w proszku. Wszystko smażymy ok.4 min. ciągle mieszając.
  8. Wlewamy przygotowany sos. Całość smażymy ok 2 min.
  9. Dodajemy ryż i zielony groszek. Całość smażymy ok 4 min. dokładnie mieszając.
  10. W misce roztrzepujemy 3 jaja z 3 łyżkami słodkiej śmietanki i szczyptą soli.
  11. Masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną, lekko natłuszczona patelnię.
  12. Skręcamy ogień. Kiedy omlet zacznie się delikatnie ścinać, nakładamy mięsno ryżowy farsz. Przy pomocy drewnianej szpatułki zawijamy brzegi omletu do środka.
  13. Gotowe, Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *