Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Okonomiyaki w stylu Osaka

Okonomiyaki (nazywane również japońską pizzą) to japoński pankejk przygotowany na bazie ciasta naleśnikowego, warzyw, mięsa, owoców morza i jeszcze kilku innych dodatków. Słowo okonomiyaki w dosłownym tłumaczeniu znaczy –  smaż co chcesz/piecz co chcesz. I tak też jest w rzeczywistości. Idąc do knajpki, która serwuje okonomiyaki, możemy być troszkę zdziwieni, ponieważ rolą obsługi jest tylko ustalenie z nami listy składników, jakie mają się znaleźć w naszym placku, krótki instruktaż co i jak mamy robić i odpalenie ognia pod płytą teppanyaki. Reszta należy już do nas 🙂 . Gwarantuję Wam,  że zabawa jest naprawdę przednia, a przygotowany placuszek smakuje wybornie. Poniżej przepis jak przygotować ten smakołyk we własnym, domowym zaciszu.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 100g krewetek koktajlowych
  • 50g kalmarów
  • 100g surowego boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 6cm kawałek japońskiego ziemniaka nagaimo lub yamaimo
  • 1 dymka
  • 150g białej kapusty
  • 2 świeże jaja
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki tenkasu (chrupki z ciasta na tempurę)
  • 0.5 łyżeczki bulionu rybnego dashi w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka glonów aonori
  • 1 łyżka katsuobushi (płatki tuńczyka bonito)
  • 2 łyżki czerwonego imbiru benishoga
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • japoński majonez
  • sos do okonomiyaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kapustę grubo siekamy.
  2. Dymkę kroimy w cienkie plasterki.
  3. Kalmary kroimy w drobną kostkę.
  4. Nagaimo/yamaimo obieramy i ścieramy na papkę.
  5. Z wody, mąki, soli i dashi  przygotowujemy gładkie ciasto.
  6. Dodajemy startego ziemniaka i całość dokładnie mieszamy.
  7. Dodajemy proszek do pieczenia, jajka, dymkę, łyżkę imbiru, kalmary, krewetki, tenkasu i kapustę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Na patelni rozgrzewamy pół łyżeczki oleju, dokładnie rozprowadzając go po całej powierzchni. Dodajemy połowę przygotowanego ciasta i rozlewamy go po całej powierzchni.
  9. Na placku układamy połowę porcji boczku.
  10. Placek smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie dociskając go do patelni.
  11. Patelnię przykrywamy i smażymy ok. 3 minut.
  12. Odwracamy placek i smażymy ok. 3 min. bez przykrycia.
  13. A następnie kolejne 3 minutki pod przykryciem.
  14. Przekładamy nasz okonomiyaki na talerz.
  15. Dokładnie smarujemy sosem okonomi.
  16. Kilka zygzaków japońskiego majonezu, szczypta aonori, parę płatków bonito, imbir na środeczek i nasze okonomiyaki jest gotowe 😛 .
  17. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.