Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indyjska

Nasi Ayam Goreng (Ryż smażony z kurczakiem po indonezyjsku)

Każdy kraj azjatycki ma swoją wersję ryżu smażonego z dodatkami , w mocniejszym lub słabszym wydaniu. Ten w wersji indonezyjskiej znajduje się na drugim miejscu mojej TOP listy (pierwsze zajmuje oczywiście wersja tajska 🙂 ). Użyjemy dziś dwóch nowych składników: pierwszy to słodki indonezyjski sos sojowy o lejącej, lepkiej konsystencji i charakterystycznym posmaku melasy, znany pod nazwą Ketjap Manis  lub Ketjap Kental, drugim składnikiem jest pasta krewetkowa – Terasi Belacan, sporządzona ze sfermentowanych krewetek suszonych na słońcu o bardzo ale to bardzo intensywnym aromacie i cholernie słonym smaku.

Indonezyjska pasta krewetkowa ma postać twardych bloków w kolorze czekolady. Z racji swojego intensywnego aromatu zastosowana w nadmiarze potrafi zdominować i zepsuć nawet najlepsze danie, użyta z głową wyniesie nasze kubki smakowe do kulinarnego NIEBA 🙂 .

Porcja dla 3-4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 5 szklanek ugotowanego, obsuszonego ryżu jaśminowego
  • 300g  posiekanego w drobną kostkę filetu z piersi kurczaka
  • 1 mała marchew pokrojona w drobną kostkę
  • połówka średniej wielkości kapusty pak choi pokrojona w drobną kostkę
  • 100g świeżej zielonej fasolki szparagowej pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 świeże jajka
  • 1 średniej wielkości zielony ogórek
  • 1 twardy pomidor
  • 2 tajskie papryczki chili
  • 2 łyżki drobno posiekanych piór cebuli dymki
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu ketjap manis
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0.5 łyżeczki mielonego galangalu
  • 0.5  łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki pasty krewetkowej terasi belacan
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu drobiowego w proszku
  • kilka sztuk indonezyjskich prażynek krupuk (krewetkowe, rybne, krabowe – wedle gustu)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na początek przygotowujemy pastę przyprawową. Tak naprawdę to ona jest sekretem tego dania (ryż będzie wilgotny a wasze kubki smakowe eksplodują 🙂 ). Do miksera wrzucamy: szalotkę, czosnek, papryczki chili, pastę pomidorową, cukier, kolendrę, galangal i pastę krewetkową.
  2. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
  3. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
  4. Dodajemy pastę i podsmażamy ok .2-3 minut aż zacznie wydzielać się intensywny zapach. Przekładamy do miseczki , odstawiamy na bok.
  5. Po raz kolejny rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju.
  6. Dodajemy kurczaka i 1 łyżeczkę bulionu drobiowego w proszku. Smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
  7. Dodajemy marchew i fasolkę szparagową, smażymy wszystko ok. 3 minut.
  8. Dodajemy ryż, pastę przyprawową, sosy – ketjap manis i jasny sojowy.
  9. Smażymy wszystko ok. 2 minut ciągle mieszając.
  10. Na koniec dodajemy posiekanego pak choi-a i dymkę. Całość smażymy jeszcze przez minutę, dokładnie mieszając.
  11. Gotowe :-). Serwujemy z pasterkami pomidora, ogórka, sadzonym jajkiem i chipsami krupuk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *