
Nasi Ayam Goreng (Ryż smażony z kurczakiem po indonezyjsku)
Każdy kraj azjatycki ma swoją wersję ryżu smażonego z dodatkami , w mocniejszym lub słabszym wydaniu. Ten w wersji indonezyjskiej znajduje się na drugim miejscu mojej TOP listy (pierwsze zajmuje oczywiście wersja tajska 🙂 ). Użyjemy dziś dwóch nowych składników: pierwszy to słodki indonezyjski sos sojowy o lejącej, lepkiej konsystencji i charakterystycznym posmaku melasy, znany pod nazwą Ketjap Manis lub Ketjap Kental, drugim składnikiem jest pasta krewetkowa – Terasi Belacan, sporządzona ze sfermentowanych krewetek suszonych na słońcu o bardzo ale to bardzo intensywnym aromacie i cholernie słonym smaku.
Indonezyjska pasta krewetkowa ma postać twardych bloków w kolorze czekolady. Z racji swojego intensywnego aromatu zastosowana w nadmiarze potrafi zdominować i zepsuć nawet najlepsze danie, użyta z głową wyniesie nasze kubki smakowe do kulinarnego NIEBA 🙂 .
Porcja dla 3-4 osób.
SKŁADNIKI:
- 5 szklanek ugotowanego, obsuszonego ryżu jaśminowego
- 300g posiekanego w drobną kostkę filetu z piersi kurczaka
- 1 mała marchew pokrojona w drobną kostkę
- połówka średniej wielkości kapusty pak choi pokrojona w drobną kostkę
- 100g świeżej zielonej fasolki szparagowej pokrojonej w drobną kostkę
- 2 świeże jajka
- 1 średniej wielkości zielony ogórek
- 1 twardy pomidor
- 2 tajskie papryczki chili
- 2 łyżki drobno posiekanych piór cebuli dymki
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki sosu ketjap manis
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0.5 łyżeczki mielonego galangalu
- 0.5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki pasty krewetkowej terasi belacan
- 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu drobiowego w proszku
- kilka sztuk indonezyjskich prażynek krupuk (krewetkowe, rybne, krabowe – wedle gustu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na początek przygotowujemy pastę przyprawową. Tak naprawdę to ona jest sekretem tego dania (ryż będzie wilgotny a wasze kubki smakowe eksplodują 🙂 ). Do miksera wrzucamy: szalotkę, czosnek, papryczki chili, pastę pomidorową, cukier, kolendrę, galangal i pastę krewetkową.
- Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
- W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
- Dodajemy pastę i podsmażamy ok .2-3 minut aż zacznie wydzielać się intensywny zapach. Przekładamy do miseczki , odstawiamy na bok.
- Po raz kolejny rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju.
- Dodajemy kurczaka i 1 łyżeczkę bulionu drobiowego w proszku. Smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
- Dodajemy marchew i fasolkę szparagową, smażymy wszystko ok. 3 minut.
- Dodajemy ryż, pastę przyprawową, sosy – ketjap manis i jasny sojowy.
- Smażymy wszystko ok. 2 minut ciągle mieszając.
- Na koniec dodajemy posiekanego pak choi-a i dymkę. Całość smażymy jeszcze przez minutę, dokładnie mieszając.
- Gotowe :-). Serwujemy z pasterkami pomidora, ogórka, sadzonym jajkiem i chipsami krupuk.

