Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Nam Ya Curry

Tajlandia jest bez wątpienia kolebką dań typu curry. Ile jest odmian tajskich curry??? tego chyba nawet sami Tajowie nie wiedzą 😉 . Osobiście miałem okazję spróbować kilkunastu wariacji i uwierzcie mi, że to tylko kropla w morzu. Jakiś czas temu podawałem przepisy na curry z północnej i centralnej części Tajlandii, więc dziś wybierzemy się na południe. Przygotujemy przepyszne i efektowne rybne curry o nazwie Nam Ya Curry.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 400g tajskich ciasteczek rybnych
  • 300g filetów białej ryby
  • 100g konserwowej kapusty musztardowej
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 świeży ogórek
  • 6 pałek trawy cytrynowej
  • 3 małe szalotki
  • 50g zielonej fasolki wężowej lub szparagowej
  • 3cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 cm świeżego korzenia galangalu
  • 10 cm świeżego korzenia kurkumy
  • 1 mała główka czosnku
  • 8-10 szt. tajskich lub syczuańskich suszonych papryczek chili
  • 8 świeżych korzonków kolendry wraz z łodygami
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 200g makaronu ryżowego vermicelli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki tajskiej pasty krewetkowej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 0.5 litra mleka kokosowego
  • 0.5 litra wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Z papryczek usuwamy ogonki i nasiona.
  2. Imbir, galangal, kurkumę i białe części trawy cytrynowej grubo siekamy.
  3. Ogórka i kapustę kroimy w grubą kostkę, fasolkę na 5mm kawałki.
  4. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, odcedzamy i formujemy w gniazda.
  5. Kiełki fasoli blanszujemy ok. 2 minut w gotującej się wodzie, zieloną fasolkę ok. 3-4 minut (jeżeli używamy fasolki wężowej, to możemy ją jeść na surowo).
  6. Do garnka wrzucamy rybę, galangal, imbir, trawę cytrynową, korzonki kolendry i papryczki chili. Całość zalewamy 0.5 litra wody i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
  7. Wszystkie składniki odcedzamy, wywar odstawiamy na bok.
  8. Wystudzony wsad z wywaru wrzucamy do głębokiego naczynia, dodajemy szalotki, czosnek, kurkumę, pastę krewetkową i 2 łyżki wywaru. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  9. Dodajemy rybę i wszystko jeszcze raz dokładnie blendujemy.
  10. Do woka wlewamy przygotowany wcześniej wywar, mleko kokosowe i zblendowaną masę.
  11. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  12. Dodajemy sól, cukier i sos rybny. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok.2 minut.
  13. Wrzucamy ciasteczka rybne i gotujemy jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu.
  14. A oto moja propozycja podania 🙂 , życzę smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.