Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Nabeyaki Udon

Dziś wyprawa do Kraju Kwitnącej Wiśni…ale nie taka zwykła, wybierzemy się tam zimą 🙂 . Przygotujemy jednogarnkowe danie Nabeyaki Udon, którym Japończycy raczą się właśnie o tej porze roku. Potrawa ta przygotowywana jest i serwowana w specjalnym kamiennym naczyniu donabe lub opcjonalnie w żeliwnej garnko-misce ( ja skorzystałem z tej 2 opcji). Nazwa Nabe odnośi się właśnie do tego kamiennego naczynia, Yaki – jak już wiemy znaczy smażyć, gotować… a Udon to po prostu udon 😉 . Danie to przygotowywałem jakiś czas temu, ale już teraz ślinka mi leci żeby powtórzyć ten przepis jeszcze raz. Z racji tego że mamy zimę, Was również zachęcam do wypróbowania…

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania makaronu udon
  • 300 gram filetu z ud kurczaka
  • 3 kieszonki słodkiego, smażonego tofu aburaage
  • 4 świeże grzybki shitake
  • 5 cm ciasteczka rybnego kamaboko/narutomaki
  • 3 dymki
  • 2 świeże jaja
  • 2 łyżki mirinu
  • 2 łyżeczki sake
  • 2 łyżeczki bulionu dashi w proszku
  • 2 płaskie łyżki jasnej pasty shiro miso
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki wody
  • japońska przyprawa 7 smaków shichimi togarashi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Grzybki shitake pozbawiamy ogonków a następnie przy użyciu ostrego noża nacinamy wzorki hanagiri.
  2. Kamaboko kroimy w plasterki grubości ok. 3mm, aburaage w kostkę 1x2cm.
  3. Dymkę siekamy pod skosem na kawałki grubości ok.4mm.
  4. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę.
  5. Każdy z przygotowanych  powyżej składników dzielimy na 2 równe porcje (mają nam wyjść 2 miski nabeyaki).
  6. Do żeliwnej miski wlewamy 1,5 szklanki wody, 1 łyżkę mirinu i 1 łyżeczkę sake. Odpalamy ogień, wodę w misce podgrzewamy – ma być lekko gorąca (nie dopuszczamy do wrzenia). Dodajemy 0.5 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę dashi w proszku, całość mieszamy do rozpuszczenia składników.
  7. Przy użyciu małego sitka, które delikatnie zanurzamy w bulionie, przecieramy 1 czubatą łyżkę pasty shiro miso.
  8. Dodajemy mięso z kurczaka i całość gotujemy na wolnym ogniu aż mięso zmieni kolor.
  9. Dodajemy 1 porcję udonu i gotujemy na wolnym ogniu ok.2 minut.
  10. Zdejmujemy miskę z ognia, dodajemy 1 porcję przygotowanych wcześniej składników.
  11. Żeliwną miskę przykrywamy, stawiamy z powrotem na kuchenkę. Całość gotujemy  na wolnym ogniu ok.10 minut.
  12. Po 10 minutach wbijamy surowe jajko i wszystko gotujemy pod przykryciem jeszcze 2 minuty.
  13. Jeszcze szczypta shichimi togarashi i gotowe…mam nadzieję że się podoba 🙂 .

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.