
Mie Ayam Goreng (smażony makaron po Indonezyjsku)
Jakiś czas temu podawałem przepis na ryż smażony po Indonezyjsku. Idąc za ciosem dziś przygotujemy smażony makaron Mie Ayam Goreng z kurczakiem i warzywami, wszystko oczywiście w iście indonezyjskim stylu 🙂 .
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 400g mięsa z ud kurczaka pokrojonego w drobną kostkę
- 1 opakowanie ugotowanego, dobrej jakości makaronu pszennego szerokości 3-4mm
- 1 mała marchewka pokrojona w zapałkę
- 1 średniej wielkości kapustka pak choi posiekana 1cm paski
- 2 dymki posiekane na 2 cm kawałki
- 100g zielonej świeżej fasolki posiekanej w 3cm kawałki
- 2 łyżki sosu kecap manis
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu w proszku
- 2 świeże papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka grubo pokrojona
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka indonezyjskiej pasty krewetkowej
- 0.5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0.5 łyżeczki mielonego galangalu
- 1 łyżeczka bulionu azjatyckiego w proszku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu kecap manis
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miksera wrzucamy szalotki, czosnek, chili, dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę krewetkową, cukier, kolendrę i galangal. Wszystko miksujemy na gładką pastę.
- Przygotowaną pastę podsmażamy na 1 łyżeczce oleju do momentu, aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
- Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
- W woku rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju. Wrzucamy kurczaka i dodajemy 1 łyżeczkę azjatyckiego bulionu w proszku. Smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor.
- Dodajemy zielona fasolkę i marchew. Wszystko smażymy ok. 4 minut ciągle mieszając.
- Wrzucamy makaron, dodajemy przygotowaną wcześniej pastę, sos sojowy i kecap manis. Wszystko smażymy na mocnym ogniu cały czas mieszając ok.3 minut.
- Dodajemy pak choy-a, zieloną cebulkę oraz 1 łyżkę wody. Całość smażymy jeszcze 3 minuty wszystko dokładnie mieszając.
- Serwujemy z ogórkiem, pomidorem i omletem jajecznym.

