Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Mango Sticky Rice

Dziś okazja do świętowania – pierwszy w historii mojego bloga deser, i to nie byle jaki 🙂 . Przygotujemy króla tajskich deserów – Mango Sticky Rice. Słodki kremowy ryż, lekko słony kokosowy krem i słodko-kwaśne mango, wszystko zebrane do kupy to gwarantowany orgazm Waszego języka 😛 . Dzisiejszy wpis dedykuję mojemu domowemu pożeraczowi mango sticky… to dla Ciebie Iguś 😉 .

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki dobrej jakości tajskiego ryżu kleistego
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 0.5 litra mleka kokosowego
  • 200g białego cukru
  • 20cm kawałek świeżego liścia pandanu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (z tapioki lub kukurydzianej)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki łuskanej, namoczonej fasolki mung
  • 2 łyżki suszonych kwiatów butterfly pea (klitoria ternateńska)
  • 2 szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kwiaty butterfly pea  zalewamy 2 szklankami wrzątku. Odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy. Otrzymany napar studzimy.
  2. Fasolkę mung obgotowujemy ok.5 minut, następnie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  3. Osuszoną fasolkę smażymy na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy na bok.
  4. Ryż płuczemy delikatnie w zimnej wodzie do momentu aż woda stanie się niemalże przezroczysta.
  5. Ryż przekładamy do garnka z grubym dnem lub naczynia do gotowania ryżu, zalewamy przygotowanym wcześniej naparem, przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 15 minut.
  6. Ryż zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy, garnek przykrywamy i odstawiamy na ciepłą płytę.
  7. Do rondla wsypujemy cukier, pół łyżeczki soli, dodajemy liść pandanu i wlewamy 300ml mleka kokosowego. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut dokładnie mieszając. Zdejmujemy z ognia, pandan odrzucamy.
  8. Do mleka dodajemy ryż, wszystko bardzo delikatnie mieszamy, wyrównujemy powierzchnię szpatułką, rondel przykrywamy i odstawiamy na ok.15 minut na ciepłą płytę.
  9. Mango obieramy, oddzielamy od pestki kroimy w poprzek  na 1cm plastry.
  10. Przygotowujemy sos. W tym celu w małym rondlu dokładnie  łączymy ze sobą mleko kokosowe, skrobię i 1/4 łyżeczki soli. Całość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy ok. 2 minut cały czas mieszając. Odstawiamy na bok.
  11. A oto moja propozycja podania 😛 . I jak Wam się podoba???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.