
Mango Sticky Rice
Dziś okazja do świętowania – pierwszy w historii mojego bloga deser, i to nie byle jaki 🙂 . Przygotujemy króla tajskich deserów – Mango Sticky Rice. Słodki kremowy ryż, lekko słony kokosowy krem i słodko-kwaśne mango, wszystko zebrane do kupy to gwarantowany orgazm Waszego języka 😛 . Dzisiejszy wpis dedykuję mojemu domowemu pożeraczowi mango sticky… to dla Ciebie Iguś 😉 .
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki dobrej jakości tajskiego ryżu kleistego
- 2 dojrzałe owoce mango
- 0.5 litra mleka kokosowego
- 200g białego cukru
- 20cm kawałek świeżego liścia pandanu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (z tapioki lub kukurydzianej)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki łuskanej, namoczonej fasolki mung
- 2 łyżki suszonych kwiatów butterfly pea (klitoria ternateńska)
- 2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kwiaty butterfly pea zalewamy 2 szklankami wrzątku. Odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy. Otrzymany napar studzimy.
- Fasolkę mung obgotowujemy ok.5 minut, następnie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
- Osuszoną fasolkę smażymy na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy na bok.
- Ryż płuczemy delikatnie w zimnej wodzie do momentu aż woda stanie się niemalże przezroczysta.
- Ryż przekładamy do garnka z grubym dnem lub naczynia do gotowania ryżu, zalewamy przygotowanym wcześniej naparem, przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 15 minut.
- Ryż zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy, garnek przykrywamy i odstawiamy na ciepłą płytę.
- Do rondla wsypujemy cukier, pół łyżeczki soli, dodajemy liść pandanu i wlewamy 300ml mleka kokosowego. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut dokładnie mieszając. Zdejmujemy z ognia, pandan odrzucamy.
- Do mleka dodajemy ryż, wszystko bardzo delikatnie mieszamy, wyrównujemy powierzchnię szpatułką, rondel przykrywamy i odstawiamy na ok.15 minut na ciepłą płytę.
- Mango obieramy, oddzielamy od pestki kroimy w poprzek na 1cm plastry.
- Przygotowujemy sos. W tym celu w małym rondlu dokładnie łączymy ze sobą mleko kokosowe, skrobię i 1/4 łyżeczki soli. Całość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy ok. 2 minut cały czas mieszając. Odstawiamy na bok.
- A oto moja propozycja podania 😛 . I jak Wam się podoba???

