Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Chińska

Kurczak smażony z orzechami włoskimi

Wszystkie przepisy kuchni chińskiej, jakie pojawiły się do tej pory na blogu, nawiązywały do kuchni syczuańskiej. Nie ukrywam, że jest to moja ulubiona kuchnia, co nie znaczy, że dania z pozostałych regionów Chin są mniej atrakcyjne. Dlatego dziś wrzucam coś stonowanego, coś dla koneserów łagodniejszych klimatów – kurczaka smażonego z orzechami włoskimi rodem z kuchni pekińskiej.

Porcja dla 3 osób.

SKŁADNIKI:

  • 60 dag filetu z piersi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę
  • 150g świeżego groszku cukrowego
  • 1 mała cebula pokrojona w grube pióra
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w 3mm grubości plasterki
  • 1 mała marchew pokrojona w pół-talarki
  • 150g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu drobiowego w proszku
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 0.5 łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka chińskiego wina do gotowania shaoxing lub wytrawnego sherry
  • 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. 
  2. Następnie osuszamy na papierowym ręczniku.
  3. W woku rozgrzewamy szklankę oleju. Wrzucamy orzechy i smażymy ok. 5 minut na rumiany kolor, nie dopuszczając do przypalenia.
  4. Orzechy odsączamy z nadmiary tłuszczu, przekładamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru pudru i  dokładnie mieszamy. Olej w woku pozostawiamy.
  5. Do miski wrzucamy mięsko, dodajemy białko z 1 jaja, 1 łyżeczkę bulionu azjatyckiego, 1 łyżkę wina shaoxing, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego i 1 czubatą łyżkę skrobi. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  6. W miseczce łączymy ze sobą 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, pół łyżeczki oleju sezamowego i 1 płaską łyżeczkę cukru pudru.
  7. Rozgrzewamy pozostały po smażeniu orzechów olej. Wrzucamy mięsko i smażymy na złoty kolor.
  8. Mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy na bok.
  9. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy imbir, czosnek, cebulę, marchew i seler. Wszystko smażymy ok. 3 minut cały czas mieszając.
  10. Dodajemy groszek cukrowy i całość smażymy ok. 1 minuty.
  11. Wrzucamy mięsko i orzechy. Wszystko smażymy ok.2 minut cały czas mieszając.
  12. Na koniec dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę sosów. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 3 minut.
  13. Serwujemy z ryżem jaśminowym i chińską surówką z białej kapusty. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.