Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indyjska

Kurczak Tandoori z sosem miętowo jogurtowym

Tandoori Chicken to indyjska  propozycja na przygotowanie przepysznych udek z kurczaka. Dzięki dwuetapowemu procesowi marynowania kurczak jest mega aromatyczny i soczysty. Swoją smakowitą, czerwoną barwę zawdzięcza dodatkowi czerwonego, naturalnego barwnika spożywczego. Nazwa tandoori pochodzi od słowa tandoor, które oznacza pokaźnych rozmiarów gliniany piec, opalany drewnem, który kształtem przypomina duży dzban. Zamarynowane mięsko nabijane jest na długie szpady i opiekane we wnętrzu takiego właśnie pieca. Ja niestety takiego piecyka nie posiadam (z tego co wiem, to można go bez problemu nabyć w Polsce),  ale zapewniam że zwykły piekarnik elektryczny też da radę, a finalny efekt dorówna wersji oryginalnej.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 4 uda z kurczaka
  • szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki pasty imbirowej
  • 2 łyżki pasty czosnkowej
  • 1 łyżeczka czerwonego, naturalnego barwnika spożywczego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oleju jadalnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżka fennelu
  • 1 łyżeczka papryki kashmiri chili powder
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 goździki
  • 2 cm kory kory cynamonowej
  • 2 ziarna czarnego kardamonu
  • 4 ziarna zielonego kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 płatek mace (suszona skórka owocu gałki muszkatałowej)
  • 1/8 owocu gałki muszkatałowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na suchej patelni podpiekamy całe przyprawy: liść laurowy, nasiona kolendry, kumin, fennel, zielony i czarny kardamon, ziarna pieprzu, goździki, anyż, korę cynamonową, gałkę muszkatałową i mace. Następnie wszystko przesypujemy do młynka i mielimy na proszek.
  2. Przygotowujemy marynatę nr 1. W małej miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: 1 łyżkę pasty imbirowej, 1 łyżkę pasty czosnkowej, sok z połówki limonki, pół łyżeczki soli i łyżeczkę papryki chili.
  3. Przygotowujemy marynatę nr 2. W średniej wielkości misce dokładnie mieszamy ze sobą: 1 szklankę jogurtu naturalnego, 1 łyżkę pasty imbirowej, 1 łyżkę pasty czosnkowej, 1 łyżkę oleju, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę czerwonego naturalnego barwnika spożywczego.
  4. Z udek delikatnie ściągamy skórę, następnie za pomocą ostrego noża przecinamy wszystkie ścięgna w okolicach dolnego stawu. Na koniec wykonujemy 6 nacięć o głębokości ok 0.5cm na zewnętrznej stronie udek.
  5. Udka umieszczamy w dużej misce, dokładnie nacieramy marynatą nr 1 i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  6.  Zamarynowane wstępnie udka zalewamy marynatą nr 2 i odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.
  7. Zamarynowane udka umieszczamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez ok.3o min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
  8. W czasie kiedy udka będą się piekły możemy przygotować sos miętowo-jogurtowy. Oto lista potrzebnych składników:
  • 200 ml schłodzonego jogurtu naturalnego  typu greckiego
  • 1 czubata łyżka sosu miętowego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej szalotki
  • połówka limonki
  • 1 zielona papryczka chili
  • mały pęczek świeżej kolendry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do głębokiego naczynia wrzucamy kolendrę, czosnek, szalotkę i zielone chili, następnie dodajemy sos miętowy, cukier, sól i kumin. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką pastę.
  2. Zblendowaną pastę dokładnie łączymy z jogurtem naturalnym. Tak przygotowany sos schładzamy w lodówce.

Poniżej efekt naszej mozolnej pracy :-). Mam nadzieję że się opłacało, SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *