
Kurczak smażony z grzybkami shimeji
Już sobie wyobrażam, jak zacieracie ręce, widząc czerwono białe grzybki na talerzu 😛 . Pewnie myślicie sobie, że znaleźliście idealne danie dla teściowej na obiadek 😉 . No cóż, jeśli wasze mamusie lubią kuchnię orientalną to czemu nie… Dziś przygotujemy smażonego kurczaka z grzybkami shimeji. Jest to jedno z tych dań w mojej kolekcji, do którego scenariusz napisała aktualna zawartość lodówki 🙂 . Będzie szybko, smacznie i kolorowo. Zapraszam po przepis.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 500 mięsa z udek kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
- pęczek białych grzybków shimeji
- 1 mała marchew pokrojona w zapałkę
- 1 średniej wielkości cebula pokrojona w pióra
- 150g groszku cukrowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 0.5 łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu drobiowego w proszku
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Grzybki shimeji pozbawiamy korzenia.
- Łączymy ze sobą wodę i skrobię ziemniaczaną.
- W miseczce dokładnie łączymy ze sobą ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i pieprz.
- W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek i podsmażamy ok. 10 sekund.
- Wrzucamy mięsko i dodajemy bulion drobiowy. Całość smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor, cały czas mieszając.
- Dodajemy marchew, cebulę i grzybki. Wszystko smażymy na mocnym ogniu ok. 3 minut, cały czas mieszając.
- Wrzucamy groszek cukrowy i całość zalewamy przygotowaną wcześniej miksturą. Wszystko smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
- Na koniec dodajemy olej sezamowy i pastę ze skrobi ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut.
- Gotowe 🙂 .

