Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Chińska

Kurczak smażony z grzybkami shimeji

Już  sobie wyobrażam, jak zacieracie ręce, widząc czerwono białe grzybki na talerzu 😛 . Pewnie myślicie sobie, że znaleźliście idealne danie dla teściowej na obiadek 😉 . No cóż, jeśli wasze mamusie lubią kuchnię orientalną to czemu nie… Dziś przygotujemy smażonego kurczaka z grzybkami shimeji. Jest to jedno z tych dań w mojej kolekcji, do którego scenariusz napisała aktualna zawartość lodówki 🙂 . Będzie szybko, smacznie i kolorowo. Zapraszam po przepis.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 500 mięsa z udek kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
  • pęczek białych grzybków shimeji
  • 1 mała marchew pokrojona w zapałkę
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w pióra
  • 150g groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 0.5 łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu drobiowego w proszku
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Grzybki shimeji pozbawiamy korzenia.
  2. Łączymy ze sobą wodę i skrobię ziemniaczaną.
  3. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i pieprz.
  4. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek i podsmażamy ok. 10 sekund.
  5. Wrzucamy mięsko i dodajemy bulion drobiowy. Całość smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor, cały czas mieszając.
  6. Dodajemy marchew, cebulę i grzybki. Wszystko smażymy na mocnym ogniu ok. 3 minut, cały czas mieszając.
  7. Wrzucamy groszek cukrowy i całość zalewamy przygotowaną wcześniej miksturą. Wszystko smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
  8. Na koniec dodajemy olej sezamowy i pastę ze skrobi ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut.
  9. Gotowe 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.