
Kurczak Satay z sosem orzechowym
Satay to rodzaj szaszłyka, bardzo popularny w południowo-wschodniej Azji. Kolebką satay-ów jest Indonezja a dokładniej wyspa Jawa, gdzie danie to zyskało rangę potrawy narodowej. Zamarynowane w specjalnej mieszance przypraw kawałki mięsa (wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kurczak) nabija się na bambusowe patyczki i grilluje nad ogniskiem opalanym drewnem lub węglem drzewnym. Przygotowane w ten sposób szaszłyki serwowane są ze specjalnie przygotowanym ryżem nasi impit i pikantnym sosem orzechowym – wersja indonezyjska, lub z samym sosem – wersja spotykana w Malezji, Tajlandii, Filipinach i Singapurze.
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów z udek kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 3/4 szklanki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
- 8 suszonych, pozbawionych nasion i namoczonych w ciepłej wodzie papryczek chili
- 3 szalotki
- 5 pałek świeżej trawy cytrynowej
- duża główka czosnku
- 1 świeży ogórek
- 0.5 łyżeczki mielonej czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego fennelu
- 1 1/2 mielonej kurkumy
- 1 1/2 łyżki startego, świeżego galangalu
- 1 1/2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju jadalnego
- 1/3 łyżeczki pasty krewetkowej belacan
- 1 szklanka wody
- bambusowe patyczki do szaszłyków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Szalotki kroimy w grube kawałki.
- Trawę cytrynową (tylko białe części) kroimy w cienkie plasterki.
- Do głębokiego naczynia wrzucamy: 4 pałki pokrojonej trawy cytrynowej, 1 łyżkę startego korzenia galangalu, 3/4 główki czosnku i 2 pokrojone szalotki. Wsypujemy wszystkie przyprawy: kurkumę, kumin, fennel, kolendrę, gorczycę, 0.5 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Wlewamy 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki wody i 1 łyżeczkę oleju jadalnego. Wszystko belndujemy na gładką pastę.
- Orzeszki ziemne drobno mielimy.
- Mięso kurczaka kroimy na 1,5-2 cm kawałki.
- Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie przez 20 min.
- W dużej misce umieszczamy mięso kurczaka, wlewamy marynatę i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na całą noc).
- Do głębokiego naczynia wrzucamy: 1 pokrojoną szalotkę, 3 ząbki czosnku, 1 pokrojoną pałkę trawy cytrynowej (biała część), 1 łyżeczkę utartego korzenia galangalu, namoczone papryczki chili i pastę krewetkową. Wlewamy 2 łyżki wody. Wszystko blendujemy na gładką pastę.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy zblendowana pastę. Całość podsmażamy ok. 3 min. ciągle mieszając.
- Do podsmażonej pasty wlewany 1,5 szklanki mleka kokosowego i pół szklanki wody. Wsypujemy pół łyżeczki soli i 1 łyżkę cukru. Zawartość patelni doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy przez 10 min. ciągle mieszając.
- Do zawartości patelni wsypujemy zmielone orzeszki ziemne i wyciskamy sok z całej limonki. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. aż sos zgęstnieje.
- Zamarynowane mięsko nabijamy na patyczki (max. 4-5 kawałków na patyk).
- Satay-e grillujemy ok. 10 min. nie zapominając o częstym obracaniu.
- Gotowe 🙂

