Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indonezyjska

Kurczak Satay z sosem orzechowym

Satay to rodzaj szaszłyka, bardzo popularny w południowo-wschodniej Azji.  Kolebką satay-ów jest Indonezja a dokładniej wyspa Jawa, gdzie danie to zyskało rangę potrawy narodowej. Zamarynowane w specjalnej mieszance przypraw kawałki mięsa (wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kurczak) nabija się na bambusowe patyczki i grilluje nad ogniskiem opalanym drewnem lub węglem drzewnym. Przygotowane w ten sposób szaszłyki serwowane są ze specjalnie przygotowanym ryżem nasi impit i pikantnym sosem orzechowym – wersja indonezyjska, lub z samym sosem  – wersja spotykana w Malezji, Tajlandii, Filipinach i Singapurze.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów z udek kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 3/4 szklanki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
  • 8 suszonych, pozbawionych nasion i namoczonych w ciepłej wodzie papryczek chili
  • 3 szalotki
  • 5 pałek świeżej trawy cytrynowej
  • duża główka czosnku
  • 1 świeży ogórek
  • 0.5 łyżeczki mielonej czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego fennelu
  • 1 1/2  mielonej kurkumy
  • 1 1/2 łyżki startego, świeżego galangalu
  • 1 1/2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju jadalnego
  • 1/3 łyżeczki pasty krewetkowej belacan
  • 1 szklanka wody
  • bambusowe patyczki do szaszłyków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Szalotki kroimy w grube kawałki.
  2. Trawę cytrynową (tylko białe części) kroimy w cienkie plasterki.
  3. Do głębokiego naczynia wrzucamy: 4 pałki pokrojonej trawy cytrynowej, 1 łyżkę startego korzenia galangalu, 3/4 główki czosnku i 2 pokrojone szalotki. Wsypujemy wszystkie przyprawy: kurkumę, kumin, fennel, kolendrę, gorczycę, 0.5 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Wlewamy 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki wody i 1 łyżeczkę oleju jadalnego. Wszystko belndujemy na gładką pastę.
  4. Orzeszki ziemne drobno mielimy.
  5. Mięso kurczaka kroimy na 1,5-2 cm kawałki.
  6. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie przez 20 min.
  7. W dużej misce umieszczamy mięso kurczaka, wlewamy marynatę i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  8. Do głębokiego naczynia wrzucamy: 1 pokrojoną szalotkę, 3 ząbki czosnku, 1 pokrojoną pałkę trawy cytrynowej (biała część), 1 łyżeczkę utartego korzenia galangalu, namoczone papryczki chili i pastę krewetkową. Wlewamy 2 łyżki wody. Wszystko blendujemy na gładką pastę.
  9. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy zblendowana pastę. Całość podsmażamy ok. 3 min. ciągle mieszając.
  10. Do podsmażonej pasty wlewany 1,5 szklanki mleka kokosowego i pół szklanki wody. Wsypujemy pół łyżeczki soli i 1 łyżkę cukru. Zawartość patelni doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy przez 10 min. ciągle mieszając.
  11. Do zawartości patelni wsypujemy zmielone orzeszki ziemne i wyciskamy sok z całej limonki. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. aż sos zgęstnieje.
  12. Zamarynowane mięsko nabijamy na patyczki (max. 4-5 kawałków na patyk).
  13. Satay-e grillujemy ok. 10 min. nie zapominając o częstym obracaniu.
  14. Gotowe 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *