Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Chińska

Kurczak Kung Pao

Dziś przygotujemy kurczaka Kung Pao, prawdziwy klasyk kuchni syczuańskiej. Danie to jest owiane wieloma legendami. Jedna z nich głosi, że panujący w okresie dynastii Qing, gubernator Syczuanu Ding Baozhen gościł pewnego razu w swoim pałacu dostojnika z Hunanu. Szef kuchni, który miał przygotować obiad, był tego dnia tak zakręcony, że przez nieuwagę przypalił papryczki chili. Ponieważ nie było już czasu na poprawki, zdecydowano się wydać potrawę. Danie ze spalonym chili tak zasmakowało wszystkim, że od tamtego czasu na stałe zagościło w jadłospisie Baozhen-a, a przepis bardzo szybko rozpowszechnił się w Syczuanie i Hunanie. Dziś kurczak kung pao  jest obowiązkową pozycją każdej szanującej się  chińskiej restauracji…

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 400g filetów z udek kurczaka 
  • 8 suszonych syczuańskich papryczek chili
  • 6 dymek
  • 2cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki rosołu drobiowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (w zastępstwie z tapioki lub ziemniaczanej)
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka czarnego octu ryżowego chinkiang
  • 2 łyżki chińskiego wina do gotowania shaoshing lub wytrawnego sherry
  • 4 łyżki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Papryczki przekrawamy na pół, usuwamy nasiona.
  2. Czosnek i imbir grubo siekamy.
  3. Dymkę kroimy na 2cm kawałki.
  4. Orzeszki podpiekamy na suchej patelni.
  5. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa.
  6. Do miski wrzucamy kurczaka, dodajemy 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę wody i 1 łyżkę wina shaoshing. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok i marynujemy ok. 20 min.
  7. W małej miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: 1.5 łyżki cukru, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, 3 łyżki wody,2 łyżki rosołu,  2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę wina shaoshing, 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego i 1 łyżkę octu chinkiang.
  8. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy chili i pieprz syczuański. Smażymy do momentu aż papryczki zaczną czernieć.
  9. Dodajemy mięso z kurczaka. Smażymy ok. 3 minut ciągle mieszając aż mięso zmieni kolor.
  10. Dodajemy imbir, czosnek i dymkę. Wszystko smażymy ok. 1 minuty ciągle mieszając.
  11. Na koniec dodajemy orzeszki i sos. Wszystko smażymy ok. 2 minut ciągle mieszając.
  12. Nasz kurczak Kung Pao jest gotowy. Serwujemy z ryżem jaśminowym. Życzę smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *