Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Malezyjska

Krewetki smażone z okrą w stylu Nyonya

Danie zainspirowane kuchnią Nyonya. Kuchnia Nyonya to sztuka kulinarna Chińczyków Peranakan (malajskie określenie potomków chińskich imigrantów którzy dawno temu osiedlili się w Malezji). Swój niepowtarzalny smak danie zawdzięcza uprażonym, suszonym krewetkom.
Miałem okazję spróbować tej potrawy w Kuala Lumpur podczas kolacji w China Town.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 400g surowych krewetek
  • 300g świeżej okry
  • 3 łyżki suszonych krewetek
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej, grubo pokruszonej papryki chili
  • 1 łyżeczka papryki Gochugaru
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka indonezyjskiego sosu Ketjap Manis
  • 3 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Suszone krewetki wsypujemy na suchą patelnie i prażymy ok. 3 minut ciągle mieszając.
  2. Uprażone krewetki przesypujemy do moździerza i  ucieramy na możliwie drobny proszek.
  3. Do miseczki wsypujemy cukier i wlewamy sosy. Całość mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.
  4. Z okry wycinamy szypułki a następnie kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki.
  5. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju.
  6. Dodajemy czosnek, paprykę Gochugaru, pokruszone chili i sproszkowane krewetki.
  7. Całość przesmażamy ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
  8. Dodajemy okrę i smażymy ok. 2 minut.
  9. Dodajemy krewetki i smażymy kolejne 2 minuty.
  10. Wlewamy mieszankę sosów i całość smażymy jakieś 3 min. ciągle mieszając, aż płyn delikatnie się zredukuje.
  11. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *