
Krewetki smażone z okrą w stylu Nyonya
Danie zainspirowane kuchnią Nyonya. Kuchnia Nyonya to sztuka kulinarna Chińczyków Peranakan (malajskie określenie potomków chińskich imigrantów którzy dawno temu osiedlili się w Malezji). Swój niepowtarzalny smak danie zawdzięcza uprażonym, suszonym krewetkom.
Miałem okazję spróbować tej potrawy w Kuala Lumpur podczas kolacji w China Town.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 400g surowych krewetek
- 300g świeżej okry
- 3 łyżki suszonych krewetek
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej, grubo pokruszonej papryki chili
- 1 łyżeczka papryki Gochugaru
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka indonezyjskiego sosu Ketjap Manis
- 3 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suszone krewetki wsypujemy na suchą patelnie i prażymy ok. 3 minut ciągle mieszając.
- Uprażone krewetki przesypujemy do moździerza i ucieramy na możliwie drobny proszek.
- Do miseczki wsypujemy cukier i wlewamy sosy. Całość mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.
- Z okry wycinamy szypułki a następnie kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki.
- W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju.
- Dodajemy czosnek, paprykę Gochugaru, pokruszone chili i sproszkowane krewetki.
- Całość przesmażamy ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
- Dodajemy okrę i smażymy ok. 2 minut.
- Dodajemy krewetki i smażymy kolejne 2 minuty.
- Wlewamy mieszankę sosów i całość smażymy jakieś 3 min. ciągle mieszając, aż płyn delikatnie się zredukuje.
- Gotowe 🙂

