Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Koreański Ramen

Jeśli do tej pory ramen kojarzył Wam się tylko z kuchnią japońską, to dzisiaj mała niespodzianka – przygotujemy ramen w wersji koreańskiej. A z czym ??? Jak Korea to oczywiście z kimchi 😛 .

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 10 plastrów surowego boczku
  • 2 świeże jajka
  • 2 porcje suszonego koreańskiego makaronu ramen (idealnie nadaje się ten z koreańskich zupek do gotowania)
  • 150g dobrze ukiszonego kimchi
  • 2 dymki
  • 2 suszone grzybki shitake
  • 6 suszonych sardynek niboshi
  • 1 arkusz kombu o wymiarach 10x15cm
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty doenjang
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z kimchi
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bulionu rybnego dashi w proszku
  • 1 łyżeczka gochugaru
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 litr wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Przygotowujemy bazę do zupy. w Tym celu w miseczce łączymy ze sobą pastę doenjang, sos sojowy, sok z kimchi, cukier, gochugaru i pieprz.
  2. Teraz przygotujemy jajka w koszulkach. Na dnie śniadaniowych woreczków foliowych rozprowadzamy po pół łyżeczki miękkiego masła. Delikatnie wbijamy jajka, tak żeby nie uszkodzić żółtka. Woreczki szczelnie zawiązujemy. 
  3. Woreczki z jajkami wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy ok. 3-4  minut, co jakiś czas przewracając woreczki.
  4. Boczek obsmażamy na złoto z obydwu stron.
  5. Dymkę i kimchi grubo siekamy.
  6. Do garnka wrzucamy 1 dymkę, czosnek, sardynki, shitake i kombu. Całość zalewamy litrem wody i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut.
  7. Odcedzamy nasz bulion. Zachowujemy grzybki shitake i kawałek kombu o wymiarach 4×4 cm. Czosnek, dymkę i sardynki odrzucamy.
  8. Grzybki kroimy w plasterki a kombu w cienką zapałkę.
  9. Do bulionu dodajemy przygotowaną wcześniej bazę, wrzucamy makaron i kimchi. Całość gotujemy ok. 5 minut  od czasu do czasu mieszając.
  10. Dodajemy dymkę, shitake i kombu. Jeszcze minutka na ogniu i nasza zupka będzie gotowa.
  11. Serwujemy z przygotowanym wcześniej jajkiem i boczusiem. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.