Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Koreański chlebek czosnkowy

Dziś przygotujemy sobie mega prostą i smaczną przystaweczkę rodem z koreańskiego street food-u – Korean Garlic Bread. W oryginalnej wersji Koreańczycy używają przygotowanych przez siebie bułeczek pszennych a jako nadzienia słodkiego kremowego serka. Ja użyłem popularnych kajzerek, a słodki serek zastąpiłem mozzarellą i myślę, że trafiłem w 10 🙂 . Jak zwykle zachęcam do wypróbowania, może w ramach przekąski na dzisiejszego sylwestra 😉 .

Porcja dla 3 osób.

SKŁADNIKI:

  • 6 kajzerek
  • 4 kulki sera mozzarella
  • 3/4 kostki masła
  • 1 świeże jajko
  • 3 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 1 czubata łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Masło roztapiamy w rondlu.
  2. Do wystudzonego masła dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, jajko, miód, śmietankę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Kajzerki  nacinamy ostrym nożem wzdłuż „twistera”.
  4. Bułki nadziewamy kawałkami mozzarelli.
  5. Nafaszerowane serem bułki dokładnie namaczamy w przygotowanej wcześniej miksturze.
  6. Rozkładamy na blaszce do pieczenia.
  7. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
  8. Oto efekt końcowy 🙂 . Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.