
Koreański chlebek czosnkowy
Dziś przygotujemy sobie mega prostą i smaczną przystaweczkę rodem z koreańskiego street food-u – Korean Garlic Bread. W oryginalnej wersji Koreańczycy używają przygotowanych przez siebie bułeczek pszennych a jako nadzienia słodkiego kremowego serka. Ja użyłem popularnych kajzerek, a słodki serek zastąpiłem mozzarellą i myślę, że trafiłem w 10 🙂 . Jak zwykle zachęcam do wypróbowania, może w ramach przekąski na dzisiejszego sylwestra 😉 .
Porcja dla 3 osób.
SKŁADNIKI:
- 6 kajzerek
- 4 kulki sera mozzarella
- 3/4 kostki masła
- 1 świeże jajko
- 3 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 1 czubata łyżka suszonej pietruszki
- 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Masło roztapiamy w rondlu.
- Do wystudzonego masła dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, jajko, miód, śmietankę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Kajzerki nacinamy ostrym nożem wzdłuż „twistera”.
- Bułki nadziewamy kawałkami mozzarelli.
- Nafaszerowane serem bułki dokładnie namaczamy w przygotowanej wcześniej miksturze.
- Rozkładamy na blaszce do pieczenia.
- Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
- Oto efekt końcowy 🙂 . Smacznego!!!

