
Koreańska kanapka ryżowa (folded kimbap)
Wielki come back po półrocznej przerwie 🙂 . Jak się okazało, ogień pod wokiem nie wygasł i wciąż się tli 😉 . Uświadomiła mi to pewna Osoba, dzięki której jestem tu dzisiaj i mogę podzielić się z Wami kolejnym przepisem. Dzięki Ewcia za wsparcie, pomoc i ogromne serducho !!! Zgodnie z obietnicą jest nowy wpis, oczywiście z dedykacją dla CIEBIE 😉 . Dziś przygotujemy kanapki ryżowe w stylu koreańskim (folded kimbap), odpowiednik japońskich onigiri. Myślę, że jest to fajna i zdrowa alternatywa dla chlebka i buły, którymi opychamy się na co dzień 🙂 . Kto nigdy nie próbował, gorąco zachęcam do eksperymentu. Smacznego !!!
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 4 arkusze nori
- 2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
- 4 jaja
- 4 liścia sałaty masłowej lub lodowej
- 4 łyżki kimchi
- 4 plastry dobrej jakości szynki konserwowej
- 4 płaty wędzonego łososia
- 4 plastry sera tostowego
- pasta ssamjang
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Szynkę podpiekamy z obydwu stron.
- Sałatę docinamy na wymiar 🙂 (krok do pominięcia).
- Ryż formujemy w kwadraty wielkości tosta grubości ok. 1cm.
- Jajka smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, tak aby białko nam się ścięło, brzegi były chrupkie i złociste, a żółtko w środku pozostało płynne.
- Kanapki składamy jak poniżej, w dwóch wersjach:
6. Nori zawijamy tak, aby ściśle przylegało do kanapek. Całość owijamy folią spożywczą.
7. A tak prezentują się nasze kanapeczki po przekrojeniu, życzę smacznego !!!

