Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Korean Dog

Dzisiaj pokażę wam jak ze zwykłej, polskiej, ordynarnej parówki wyczarować rasowy koreański street food. Nasz Korean Dog smakuje  zarówno na ciepło, jak i zimno, a najlepiej w akompaniamencie koreańskich przystawek banchan.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 4 arkusze nori do sushi
  • 4 parówki (drobiowe, wieprzowe do wyboru)
  • 4 płaty ciasta rybnego odeng
  • 8 plasterków sera tostowego
  • szklanka lodowatej wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • 4 patyczki do szaszłyków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, ryżową, sól, proszek do pieczenia i wodę. Wszystko mieszamy do uzyskania niezbyt gładkiego ciasta (grudki mąki mile widziane 🙂 , podobnie jak w przypadku ciasta na tempurę).
  2. Parówki nabijamy na patyczki do szaszłyków.
  3. Następnie zawijamy w plastry sera, odeng i nori.
  4. Tak przygotowane parówki zanurzamy dokładnie w cieście.
  5. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
  6.  Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
  7. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.