
Korean Dog
Dzisiaj pokażę wam jak ze zwykłej, polskiej, ordynarnej parówki wyczarować rasowy koreański street food. Nasz Korean Dog smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno, a najlepiej w akompaniamencie koreańskich przystawek banchan.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 4 arkusze nori do sushi
- 4 parówki (drobiowe, wieprzowe do wyboru)
- 4 płaty ciasta rybnego odeng
- 8 plasterków sera tostowego
- szklanka lodowatej wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
- 4 patyczki do szaszłyków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, ryżową, sól, proszek do pieczenia i wodę. Wszystko mieszamy do uzyskania niezbyt gładkiego ciasta (grudki mąki mile widziane 🙂 , podobnie jak w przypadku ciasta na tempurę).
- Parówki nabijamy na patyczki do szaszłyków.
- Następnie zawijamy w plastry sera, odeng i nori.
- Tak przygotowane parówki zanurzamy dokładnie w cieście.
- Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
- Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
- Gotowe 🙂

