Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Kkakdugi (kimchi z rzodkwi)

Więcej o historii i rodzajach kimchi przeczytacie tutaj Kimchi. A dzisiaj przepis na kimchi z białej rzodkwi – Kkakdugi.

SKŁADNIKI:

  • 3 duże białe rzodkwie moo lub daikon.
  • pęczek zielonej cebulki
  • 1,5 główki czosnku
  • 4cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki mąki z ryżu kleistego
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1,5 szklanki papryki gochugaru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rzodkiew obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Rzodkiew rzucamy do dużej miski, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 30 minut. Zachowujemy 2 łyżki soku spod rzodkwi.
  3. Rzodkiew dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, odsączamy i odstawiamy na bok.
  4. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy mąkę ryżową i wszystko dokładnie mieszamy. Odpalamy ogień i cały czas mieszając zagotowujemy całość do uzyskania kleiku. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
  5. Zieloną cebulkę kroimy na 2-3 cm kawałki.
  6. Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy
  7. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą imbir, czosnek, gochugaru, cukier, sos rybny, sok z rzodkwi i kleik ryżowy.
  8. W dużej misce umieszczamy rzodkiew, zieloną cebulkę i pastę paprykową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
  9. Zawartość miski przekładamy do dużego słoja i ubijamy (zostawiając ok. 10cm wolnej przestrzeni od góry). Słój delikatnie zakręcamy (żeby gazy fermentacyjne mogły swobodnie uchodzić) i odstawiamy na 1 dzień w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej, a następnie na 6 dni w ciemne chłodne miejsce np. do piwnicy.
  10. A oto efekt tygodniowego oczekiwania 🙂 .
  11. A tak nasze Kkakdugi prezentuje się na talerzu 😛 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.