Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Kimchi jjigae (zupa z kimchi)

Kontynuując cykl “co można wyczarować z kimchi ?” dziś na tapetę bierzemy Kimchi jjigae (kor. 김치찌개). Pod tą nazwą kryje się bardzo popularna w Korei zupa/potrawka, której głównym składnikiem jest oczywiście kimchi 😛 , oprócz tego znajdziemy tam mięso (wieprzowinę, wołowinę, drób, owoce morza), tofu oraz warzywa. Osobiście mam sentyment do tego dania. Po przylocie do Seulu była to pierwsza potrawa, jaką miałem okazję zjeść na półwyspie koreańskim. Zupka jest naprawdę smaczna. Soczysty boczek, chrupkie kimchi i aksamitne tofu, wszystko to zatopione w bajecznym wywarze, gdzie wszystkie 5 smaków idealnie ze sobą współgra. Potrawa świetnie sprawdzi się chłodne dni, super rozgrzewa i dodaje energii na wiele godzin. Jak zwykle gorąco zachęcam do spróbowania 🙂 .

Porcja dla 3 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 litra wody
  • 300g boczku wieprzowego pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w grube pióra
  • 1 szklanka kiełków soi lub fasoli mung
  • 350g dobrze ukiszonego kimchi (takie 2 tygodnie +, będzie idealne)
  • kostka tofu (150g)
  • arkusz kombu 12x12cm pocięty na kawałki
  • 0.5 szklanki białej rzodkwi daikon pokrojonej w plasterki
  • 6 dymek
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 3 łyżki soku z kimchi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych glonów wakame
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka płatków gochugaru
  •  0.5 łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce dokładnie mieszamy: cukier, sól, sok z kimchi, sos sojowy, sos rybny i pastę gochujang. Odstawiamy na bok.
  2. Do woka lub dużego rondla wlewamy wodę, dodajemy czosnek, kombu, 6 plasterków rzodkwi i 2 dymki. Wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Ugotowane warzywa odrzucamy.
  3. Tofu kroimy na plasterki 2x4cm.
  4. Dymkę kroimy na 2-3cm kawałki.
  5. Do przygotowanego wcześniej wywaru warzywnego wrzucamy boczek, kimchi, cebulę i resztę rzodkwi. Wlewamy sos, wsypujemy gochugaru i wakame. Całość gotujemy na średnim ogniu ok.15 min. cod czasu do czasu mieszając.
  6. Dodajemy tofu, dymkę i kiełki. Całość skrapiamy olejem sezamowym. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  7. Zupa gotowa 🙂 . Serwujemy solo lub z miseczką ryżu. SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *