
Kimchi Bokkeumbap (Ryż smażony z kimchi)
Niedawno temu podawałem przepis na klasyczne koreańskie Kimchi. Jeśli ktoś się zdecydował i zastanawia się do czego go użyć, to zachęcam do przygotowania prawdziwego klasyku, serwowanego praktycznie w każdej koreańskiej knajpce – Kimchi Bokkeumbap. To mega popularne koreańskie danie przyrządzane z kimchi ,ryżu, mięsa (w naszym przepisie będzie to kurczak) oraz kilku innych składników.
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 500g filetu z piersi kurczaka
- 4 szklanki ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
- 4 świeże jaja
- 6 łodyg młodej zielonej cebulki
- 2 arkusze glonów nori
- 1 łyżka koreańskiej pasty paprykowej gochujang
- 3 łyżki soku z kimchi
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu drobiowego w proszku
- pół łyżki masła
- 1 łyżka koreańskiego sosu sojowego do gotowania
- 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Arkusze nori podpiekamy z obydwu stron na suchej patelni. Następnie umieszczamy w woreczku foliowym i kruszymy na drobne płatki.
- W miseczce łączymy ze sobą cukier, sos sojowy, sok z kimchi, pastę gochujang i bulion drobiowy.
- Zieloną cebulkę drobno siekamy.
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
- Kimchi kroimy w drobną kostkę.
- Jajka smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju tylko z jednej strony. Żółtko powinno być płynne, białko ścięte a brzegi lekko przyrumienione.
- W woku rozgrzewamy 1 łyżę oleju z 1 łyżeczką masła. Dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 3 minut energicznie mieszając, aż mięso zmieni kolor.
- Do kurczaka dodajemy posiekane kimchi i czosnek. Całość smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
- Do woka wsypujemy ryż, całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko smażymy jakieś 4 minuty dokładnie mieszając.
- Na koniec wsypujemy zieloną cebulkę, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
- Ryż serwujemy z usmażonym jajkiem i pokruszonymi glonami nori.

