Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Kimchi Bokkeumbap (Ryż smażony z kimchi)

Niedawno temu podawałem przepis na klasyczne koreańskie Kimchi. Jeśli ktoś się zdecydował i zastanawia się do czego go użyć, to zachęcam do przygotowania prawdziwego klasyku, serwowanego praktycznie w każdej koreańskiej knajpce – Kimchi Bokkeumbap. To mega popularne koreańskie danie przyrządzane z kimchi ,ryżu, mięsa (w naszym przepisie będzie to kurczak) oraz kilku innych składników.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 500g filetu z piersi kurczaka
  • 4 szklanki ugotowanego  ryżu krótkoziarnistego
  • 4 świeże jaja
  • 6 łodyg młodej zielonej cebulki
  • 2 arkusze glonów nori
  • 1 łyżka koreańskiej pasty paprykowej gochujang
  • 3 łyżki soku z kimchi
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu drobiowego w proszku
  • pół łyżki masła
  • 1 łyżka koreańskiego sosu sojowego do gotowania
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Arkusze nori podpiekamy z obydwu stron na suchej patelni. Następnie umieszczamy w woreczku foliowym i kruszymy na drobne płatki.
  2. W miseczce łączymy ze sobą cukier, sos sojowy, sok z kimchi, pastę gochujang i bulion drobiowy.
  3. Zieloną cebulkę drobno siekamy.
  4. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
  5. Kimchi kroimy w drobną kostkę.
  6. Jajka smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju tylko z jednej strony. Żółtko powinno być  płynne, białko ścięte a brzegi lekko przyrumienione.
  7. W woku rozgrzewamy 1 łyżę oleju z 1 łyżeczką masła. Dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 3 minut energicznie mieszając, aż mięso zmieni kolor.
  8. Do kurczaka dodajemy posiekane kimchi i czosnek. Całość smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
  9. Do woka wsypujemy ryż, całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko smażymy jakieś  4 minuty dokładnie mieszając.
  10. Na koniec wsypujemy zieloną cebulkę, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
  11. Ryż serwujemy z usmażonym jajkiem i pokruszonymi glonami nori.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *