
Kimbap
Niech Was oczy nie zmylą, to co widzicie na zdjęciu powyżej to nie jest sushi. To koreański kimbap, który może z wyglądu przypomina sushi, ale zdecydowanie nim nie jest. W trakcie przygotowania kimbap-u na pewno nie użyjemy klasycznej zaprawki do ryżu sporządzonej z octu ryżowego, mirinu cukru i soli. A podczas konsumpcji zapomnijcie, że dostaniecie marynowany imbir, wasabi czy sos sojowy. Jak więc smakuje kimbap ??? Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się sami 😛 .
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu do sushi
- 15og dobrej jakości szynki konserwowej
- 8szt. dobrej jakości paluszków krabowych surimi
- 4 świeże jaja
- 1 średniej wielkości zielony ogórek
- 1 średniej wielkości marchew
- 1 średniej wielkości marynowana rzodkiew oshinko
- 2 szklanki luźno upakowanych liści młodego szpinaku
- 5 arkuszy podpieczonych glonów nori
- 1 czubata łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 czubata łyżeczka prażonych ziaren sezamu
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka oleju jadalnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rzodkiew kroimy w paski o grubości ok. 5x5mm.
- Ogórka obieramy, wykrawamy rdzeń z nasionami i kroimy w paski o grubości ok. 5x5mm.
- Szynkę kroimy w paski o grubości ok. 5x5mm.
- Surimi kroimy w paski o grubości ok. 5x5mm.
- Marchew kroimy w cienką zapałkę.
- Dodajemy pół łyżeczki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut.
- Marchew dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy marchew i smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając. Odstawiamy na bok.
- Ryż delikatnie płuczemy w zimnej wodzie do momentu aż woda stanie się niemalże przezroczysta.
- Ryż przekładamy do garnka z grubym dnem lub naczynia do gotowania ryżu, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy 1.5 łyżeczki oleju sezamowego i pół łyżeczki soli. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na bok.
- Jajka rozmącamy z 2 szczyptami soli.
- Na lekko natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni pieczemy dobrze ścięty omlet.
- Schłodzony omlet kroimy na paski szerokości ok. 5mm.
- Szpinak przekładamy do żaroodpornej miski, zalewamy wrzątkiem i blanszujemy ok. 1 minuty.
- Następnie przekładamy do lodowatej wody na ok. 3 minuty.
- Wyciskając szpinak niczym gąbkę usuwamy z niego nadmiar wody.
- Do odciśniętego szpinaku dodajemy czosnek, 1/4 łyżeczki oleju sezamowego i 2 szczypty soli. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok.
- Na porowatej stronie arkusza nori dokładnie rozprowadzamy ok. 5mm warstwę ryżu, nie zapominając o zostawieniu 2cm marginesu na sklejenie rolki.
- Układamy wcześniej przygotowane dodatki, całość oprószamy sezamem.
- Przy użyciu maty do robienia sushi (lub innego skutecznego narzędzia) formujemy zwartą rolkę.
- Rolki kimbap-u dokładnie smarujemy olejem sezamowym a następnie obficie oprószamy sezamem.
- Przy pomocy bardzo ostrego noża kroimy na 1.5-2 cm kawałki.
- Serwujemy z dodatkiem kimchi, oshinko i innymi przystawkami banchan. Smacznego!!!

