Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Kimbap

Niech Was oczy nie zmylą, to co widzicie na zdjęciu powyżej to nie jest sushi. To koreański kimbap, który może z wyglądu przypomina sushi, ale zdecydowanie nim nie jest. W trakcie przygotowania kimbap-u  na pewno nie użyjemy klasycznej zaprawki do ryżu sporządzonej z octu ryżowego, mirinu cukru i soli. A podczas konsumpcji zapomnijcie, że dostaniecie marynowany imbir, wasabi czy sos sojowy. Jak więc smakuje kimbap ??? Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się sami 😛 .

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu do sushi
  • 15og dobrej jakości szynki konserwowej
  • 8szt. dobrej jakości paluszków krabowych surimi
  • 4 świeże jaja
  • 1 średniej wielkości zielony ogórek
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 średniej wielkości marynowana rzodkiew oshinko
  • 2 szklanki luźno upakowanych liści młodego szpinaku
  • 5 arkuszy podpieczonych glonów nori
  • 1 czubata łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 czubata łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka oleju jadalnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rzodkiew kroimy w paski o grubości ok. 5x5mm.
  2. Ogórka obieramy, wykrawamy rdzeń z nasionami i kroimy w paski o grubości ok. 5x5mm.
  3. Szynkę kroimy w paski o grubości ok. 5x5mm.
  4. Surimi kroimy w paski o grubości ok. 5x5mm.
  5. Marchew kroimy w cienką zapałkę.
  6. Dodajemy pół łyżeczki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut.
  7. Marchew dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  8. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy marchew i smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając. Odstawiamy na bok.
  9. Ryż delikatnie płuczemy w zimnej wodzie do momentu aż woda stanie się niemalże przezroczysta.
  10. Ryż przekładamy do garnka z grubym dnem lub naczynia do gotowania ryżu, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  11. Do ugotowanego ryżu dodajemy 1.5 łyżeczki oleju sezamowego i pół łyżeczki soli. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na bok.
  12. Jajka rozmącamy  z 2 szczyptami soli.
  13. Na lekko natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni pieczemy dobrze ścięty omlet.
  14. Schłodzony omlet kroimy na paski szerokości ok. 5mm.
  15. Szpinak przekładamy do żaroodpornej miski, zalewamy wrzątkiem i blanszujemy ok. 1 minuty.
  16. Następnie przekładamy do lodowatej wody na ok. 3 minuty.
  17. Wyciskając szpinak niczym gąbkę usuwamy z niego nadmiar wody.
  18. Do odciśniętego szpinaku dodajemy czosnek, 1/4 łyżeczki oleju sezamowego i 2 szczypty soli. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok.
  19. Na porowatej stronie arkusza nori dokładnie rozprowadzamy ok. 5mm warstwę ryżu, nie zapominając o zostawieniu 2cm marginesu na sklejenie rolki.
  20. Układamy wcześniej przygotowane dodatki, całość oprószamy sezamem.
  21. Przy użyciu maty do robienia sushi (lub innego skutecznego narzędzia) formujemy zwartą rolkę.
  22. Rolki kimbap-u dokładnie smarujemy olejem sezamowym a następnie obficie oprószamy sezamem.
  23. Przy pomocy bardzo ostrego noża kroimy na 1.5-2 cm kawałki.
  24. Serwujemy z dodatkiem kimchi, oshinko i innymi przystawkami banchan. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.