Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Khmerska

Khmerska wołowina Lok Lak

Nadeszła pora na pierwszy w historii mojego bloga przepis kuchni khmerskiej 🙂 . Przygotujemy rozpływającą się w ustach wołowinkę o fikuśnej nazwie Beef Lok Lak, którą podamy z ryżem jaśminowym, sosem pieprzowym i warzywkami. Charakterystyczne dla krajów Azji Południowo-Wschodniej jest to, że ich kuchnie wzajemnie się przenikają. Piszę o tym dla tego, ponieważ ten z Was, kto eksplorował Wietnam, mógł spotkać się z daniem o podobnie brzmiącej nazwie, formie przygotowania i podania zwanej Bo Luc Lac (znanej także jako Shaking Beef). Jestem pewien, że przygotowana w ten sposób wołowinka porwie wasze serducha, gorąco zachęcam do wypróbowania.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 600 dag wołowiny, ja użyłem udźca ale polędwica będzie idealna
  • 8 listków sałaty lodowej lub masłowej
  • 1 pomidor
  • pół świeżego ogórka
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1  łyżka cukru
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu (najlepiej z Kampotu)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wołowinę kroimy w plasterki grubości 3-4 mm.
  2. Czosnek drobno siekamy.
  3. Z 1 łyżki skrobi i 2 łyżek wody przygotowujemy pastę.
  4. Przyrządzamy sosik pieprzowy do maczania mięska. W tym celu łączymy ze sobą sól, pieprz, cukier oraz wodę, sos rybny i sok z limonki.
  5. W celu przygotowania sosu do smażenia łączymy ze sobą jasny sos sojowy, ciemny sos sojowy, sos ostrygowy i sos hoisin.
  6. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy mięsko i smażymy ok. 4 minut ciągle mieszając.
  7. Dodajemy posiekany czosnek i całość smażymy ok. 1 minuty ciągle mieszając.
  8. Do woka wlewamy mieszankę sosów. Całość smażymy ok.1 minuty ciągle mieszając.
  9. Wlewamy pastę ze skrobi i smażymy jeszcze 2 minutki.
  10. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną  cebulkę. Nasza wołowina Lok Lak jest gotowa.
  11. Serwujemy z warzywami, ryżem jaśminowym i przygotowanym wcześniej sosem pieprzowym.

Jeden komentarz

  • Iga Chrząstek-Malarek

    Wołowina jest obłędna!!!
    A sos pieprzowy wprost bajeczny !!!
    Polecam!!
    Warto poświęcić czas przy woku 🙂 dla chwili tej kulinarnej uczty ♡

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.